Slujbele de Crăciun, desfășurate în condiții excepționale de pandemie

Slujbele de Crăciun de vineri dimineață s-au desfășurat în condiții excepționale de pandemie.

Au fost mai puțini oameni în cor, iar credincioșii au păstrat distanța și au purtat mască. La Constanța însă, oamenii s-au înghesuit în interiorul bisericii, deși orașul este în carantină.

La Iaşi, în biserica ridicată în curtea maternităţii Cuza Vodă, au răsunat colinde cântate de copiii care s-au născut în acest spital.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut un apel la păstrarea sănătăţii, într-o perioadă tulbure pentru lume.

IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei: „Să ne îngrijim pentru sănătatea proprie, că este scumpă şi importantă. Şi de sănătatea proprie şi de ocrotirea celor din jurul nostru. Pentru a învinge şi valurile şi vânturile care vor fi şi în anul 2021”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mers de Crăciun la biserică, aşa cum obişnuieşte în fiecare an. Este de rit luteran, dar vine mereu la Biserica romano-catolică din centrul Sibiului, împreună cu soţia, care este romano-catolică.

În Constanța, peste 300 de enoriaşi au fost prezenţi la Slujba de Crăciun, oficializata de Preasfinţitul Teodosie la catedrala Arhiepiscopală. Deşi oraşul este în carantină, ceremonia religioasă s-a ţinut în interiorul lăcaşului sfânt, care s-a aglomerat.

Prefectura Constanța a anunţat că nu îngrădeşte dreptul la credinţă, dar a cerut ca slujbele să se desfăşoare conform regulilor, în exteriorul clădirii, unde să se asigure o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Prefectul judeţului, Silviu Cosa, a transmis că situaţia este în atenţia organelor de ordine şi siguranţa publică.

La Bucureşti, în Dealul Patriarhiei, slujba a respectat normele în vigoare. Corul a fost restrâns, iar oamenii au păstrat distanţa. Când biserica s-a umplut, credincioşii au fost invitaţi să urmărească liturghia din curte.

Liturghia la sărbătoarea Nașterii domnului de la Catedrala Patriarhală Bucureşti s-a terminat la ora douăsprezece. Imediat după slujbă, credincioșii au plecat acasă să sărbătorească în familie. Mirenii au purtat mască și, pentru că au fost în număr relativ mic faţă de alți ani, au păstrat distanța.


VIDEO PROTVPLUS.RO