Situație dramatică pentru sute de români din Italia. De ce au fost concediați peste noapte

Ultima actualizare: 13-03-2020 17:51

Situație dramatică pentru sute de români din Italia, care lucrau în turism și, în criza creată de coronavirus, au fost concediați peste noapte.

Prin contractul de muncă aveau cazarea asigurată, însă pentru că hotelurile au fost închise, patronii îi somează să elibereze camerele. Nici acasă nu se pot întoarce, întrucât granițele sunt închise.

În regiunea Trento sunt peste 70 de maramureșeni din Borșa. Oamenii lucrau ca sezonieri și aveau contract până pe 31 martie. Dar cum stațiunile sunt pustii, hotelurile și-au închis porțile, iar angajații s-au văzut în stradă.

Femeie: „Ne-a sunat șeful și ne-a zis: „Îmi pare rău, fetelor, astăzi e ultima zi de lucru. Când puteți să eliberați casa?” și am zis că nu putem să eliberăm casa până nu avem mășina.”

Femeie: „S-a încheiat mai repede contractul, pentru că s-a închis din cauza virusului, deci nu-i vina noastră, noi am lucrat inclusiv ieri. Acum gata, s-a terminat.”

Primarul din Borșa spune că ar vrea să trimită două autocare, ca să-i aducă pe oameni acasă. A cerut deja sprijinul Ministerului de Externe, ca să fie sigur că mașinile nu vor fi oprite la graniță. În speranța că vor putea pleca, oamenii așteaptă vești cu bagajele făcute.

Femeie: „Acum vreau să mă întorc în țară la fetița mea. Eu am lăsat fetița în grijă la o verișoară de-a mea, pe care o plătesc.”

Unii dintre ei nu își permit să mai rămână, spun că nu au bani să plătească chirie în Italia, până va trece criza. Au lucrat doar trei luni și au trimis banii câștigați familiilor din țară.

Femeie: „Am venit să lucrăm, banii sunt în țară toți, bineînțeles, că suntem români.”

Însă călătoria românilor care pleacă din Italia se anunță extrem de dificilă.

Austria permite tranzitarea țării doar celor care au un certificat medical, ce atestă că nu sunt bolnavi sau dacă pot demonstra că nu vor opri pe teritoriul său.

Slovenia, la fel, nu permite accesul decât celor care au certificat medical.

Oricum, românii nu vor putea trece prin Ungaria, care și-a închis granițele pentru străinii care vin din Peninsulă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO