Cum functioneaza angajarile pe baza de pile in MAI: 63.500 de persoane nu au pregatire militara

02-08-2011 21:50


Politisti

Ministrul Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, ca circa 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar in ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregatire militara.

Din cei 63.500 de persoane, 10.000 dintre acestia urmand sa plece pana la sfarsitul lunii septembrie. Traian Igas a precizat ca jumatate dintre cei peste 63.000 ocupa o functie pentru care nu au o pregatire sau experienta si au fost angajati din aceste "surse externe".

"Am facut o analiza pe ultimii 13 ani de zile din surse externe, 63.500 de oameni care nu au o pregatire militara. Au fost angajati oameni care nu erau familiarizati si a doua zi l-au instalat la birou si l-am pus sa faca munca politieneasca. Unii au dat un examen corect, dar au fost si oameni intrati sprijiniti de x sau y, care nu aveau experienta, dar care nici nu vor sa acumuleze si sa se dedice profesiei. Avem o problema majora. Pe o parte nu ii vom regasi in structurile MAI de la sfarsitul lunii septembrie, dar dupa toate criteriile de evaluare, cei care sunt slab pregatiti depasesc cifra de 10.000. Au intrat in ultimii 13 ani 29.000 pregatiti in scolile noastre si 63.000 din sursa externa. Oare cati au intervenit pe ici pe colo? Din ceea ce cunoastem, cred ca undeva catre jumatatea cifrei au beneficiat de anumit sprijin. Mi-e teama ca aici ajungem. Sunt oameni angajati din sursa externa", a spus ministrul Administratiei si Internelor.

Traian Igas considera ca unele avansari din structurile Ministerului de Interne au fost facute doar pe pile. "Astazi putem vedea in sistem politisti la 40 de ani chestori. Nu mi se pare normal sa ajungi chestor la aceasta varsta. Termenele de avansare au fost scurtate. Sunt chestori care din punctul meu de vedere au fost avansati la exceptional de doua ori intr-un an. Sunt, din pacate, oameni care s-au obisnuit sa intervina la diverse persoane. E un lucru de care eu nu am uzat. Sunt din pacate si situatii de acest gen. Am venit cu dorinta sa schimb lucrurile", a declarat Traian Igas.

Ministrul a declarat ca pana la sfarsitul lunii septembrie, cei 10.000 de angajati care nu mai sunt in plata vor fi reorientati spre alte domenii. El a adaugat faptul ca deja o parte din posturi au fost vacantate prin demisii. Traian Igas a mai spus ca 5.000-6.000 de angajati vor fi disponibilizati intr-o luna si jumatate cat a mai ramas pana la sfarsitul lunii septembrie. El a precizat ca disponibilizarile se vor face, in primul rand, din structurile de suport, dar vor pleca si angajati din sistemul operativ.

"Pana la sfarsitul lunii septembrie, cei 10.000 de angajati care nu mai sunt in plata vor fi reorientati spre alte domenii. Vor beneficia de somaj si conversie profesioanala pentru cei care isi doresc. O parte din posturi au fost vacantate prin pensionari, demisii. Aproximativ 5.000-6.000 de acum incolo vor fi disponibilizati", a precizat Traian Igas. Ministrul Internelor a mai spus ca ii place sa creada ca disponibilizarile nu au fost facute "pe pile".

Igas a precizat ca toti absolventii de anul acesta ai scolilor de politie vor fi incadrati in structurile operative, deoarece trebuie corectata situatia inregistrata in ultimii ani, cand au fost angajatii mii de oameni din sursa externa, care nu erau familiarizati cu munca de politist si au ajuns sa munceasca intr-un birou. In ce priveste calificativele foarte bune ale angajatilor, ministerul Traian Igas a spus ca ele nu au fost date pe merit, ci "din burta".

"Nu este normal sa treci din burta anumit calificat doar pentru a pastra o relatie buna cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat in ultimii ani pe merit. Intr-un birou nu pot fi toti la fel de buni. Am constat ca unii oamenii nu si-au facut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfarsitul anului", a precizat Igas.

 

Sursa: Mediafax

Tags: traian igas, mai,

VIDEO PROTVPLUS.RO