Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone
Canicula creează probleme și în sistemul energetic. Unele zone din țară au fost afectate de pene de curent sau fluctuații din cauza consumului mare care a suprasolicitat rețeaua.
Iar, astfel de situații se pot repeta oricând. Autoritățile din domeniul energiei, susțin că e o situație atipică, așa că s-au întrunit de urgență.
Printre altele au recomandat populației să consume responsabil energie în această perioadă, mai ales seara.
Curentul s-a întrerupt de mai multe ori la Spitalul Județean Arad.
Pacient: „ La intervale de două trei minute se lua, iar venea. Putea să fie și mai rău dacă .era luat pe o perioadă mai lungă de timp”.
Pe caniculă, sistemul de climatizare și cel informatic nu au funcționat o perioadă.
Daniel Kurunczi, director administrativ Spitalul județean Arad: „Pentru a reduce consulul de energie am fost nevoiți să oprim aparatele de aer condiționat și cilerele care sunt cele mai mari consimatoare de energie electrică pentru aproximativ o oră”.
Pene de curent au fost în mai multe zone din țară, în special seara, când sunt pornite și aparatele de aer condiționat. Locuitorii unei zone din Berceni, județul Ilfov, se plâng că seară de seară rămân fără electricitate.
Stelian Ștefan: „Problemele au început vineri seară și s-au repetat și sâmbătă și duminică, nu am avut energie electrică între 4-6 ore, în fiecare seară. Ne-au spus că a crescut consumul. Ok, așa s-a construit rețeaua, să fie lumea acasă nu? De aceea plătim servicii”.
Problemele apar pentru că rețeaua și unele echipamente nu au fost proiectate să reziste la un consum și temperaturi atât de ridicate. În regim de urgență, la sediul Transelectrica a avut loc comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic. Pentru că producția este insuficientă, a fost suplimentată cu aproximativ 400 de mw prin pornirea unor grupuri de la Ișalnița, Paroșeni și CET București Sud.
Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Faptul că suntem în această situație în care mai căutăm 50 de mw aici, 200 dincolo, este consecința unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. Pot apărea, din cauza temperaturilor ridicate, anumite probleme strict locale. Nu se pune problema unor avarii majore în sistemul energetic național”.
Reprezentanții comandamentului au făcut și recomandări pentru populație, pentru a evita suprasolicitarea rețelei. În primul rând, ar trebui că aparatele de aer condiționat să fie setate la o temperatură mai mare, între 24 și 26 de grade. Apoi seara, între 18 și 22, când e vârf de consum, ar fi indicat să evităm să folosim și alte electrocasnice mari, care consumă multă energie, cum ar fi mașina de spălat sau uscătorul.
Ministrul Energiei a spus chiar că pe viitor se lucrează la modalități prin care populația să fie încurajată să folosească electrocasnicele la ore cu consum mic, cum ar fi la prânz, printr-un preț mai mic, așa cum se întâmplă în alte state.
Cum consumul a crescut, și prețul energiei electrice pe piețele pe termen scurt au ajuns la niveluri record, cele mai mari din regiune.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: „De obicei ar trebui să vorbim undeva la 10% poate din volumul de energie electrică tranzacționat pe aceste piețe. Oricum în momentul de față prețurile sunt plafonate pentru consumatorii casnici.”
Dan Prisan, asociația porsumatorilor: „Banii s-au irosit în compensări și pentru stocare nu s-au făcut investiții, atenție, la un preț de transport mai mare decât energia în sine”.
Pentru viitor, reprezentanții ministerului au vorbit și despre investiții și în capacități de stocare a energiei, momentan doar la nivel de promisiune.