Simulare de razboi in toata Romania. 7.000 de angajati, implicati in actiunea la care au fost mobilizate sute de blindate

Ultima actualizare: 07-09-2015 00:03

Ministerul Apararii va incepe saptamana viitoare cel mai amplu exercitiu militar de pana acum, care se va desfasura in toate orasele mari din Romania. Oficialii vorbesc despre simulare unei posibile situatii de razboi.

7.000 de angajati din structurile de securitate ale tarii au fost pregatiti. Exercitiul vine la putin timp dupa ce in Bucuresti si alte 5 tari europene au fost activate centrele de comanda NATO, de unde vor fi coordonate fortele militare din regiune in situatii de criza.

Zeci de transportoare blindate au parasit vineri unitatile din zona Dobrogei, dar si din Bucuresti si s-au indreptat in coloane spre poligoane. Actiunea face parte din prima etapa a unui exercitiu de amploare, care vrea sa arate cat de pregatita este Romania sa reactioneze in situatia in care apar amenintari.

Primii care au fost implicati in actiune au fost astazi 7000 de angajati din armata, politie, servicii secrete, sanatate, transporturi si comunicatie. 800 de masinarii de lupta sau transport au fost si ele mobilizate.

Armata isi verifica astfel si comandamentele si felul in care acestea actioneaza si coordoneaza trupele in teren. Se verifica si felul in care ministerul Apararii coopereaza cu celelalte institutii: Internele, serviciile secrete, comunicatiile, sanatatea si transporturile.

"Scopul exercitiului este sa verificam centrul de comanda si comunicarea intre institutii", spune colonel Badea Gheorghe, de la Ministerul Apararii Nationale.

Exercitiul se numeste Histria 15 si presupune un scenariu in care Romania se alarmeaza treptat din cauza riscurilor care apar in regiune.

Astfel, fortele care trebuie sa intervina invata sa coopereze si sa actioneze impreuna. Si centrul de comanda al NATO va fi implicat. Acest exercitiu care se desfasura la noi in tara va dura 10 zile.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a precizat ca in Romania se vor desfasura anul acesta peste 340 de exercitii de instruire. O parte dintre ele vor fi organizate cu partenerii NATO si Uniunea Europeana.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO