Neglijenta CFR in cazul tinerilor electrocutati pe un pod, in Capitala. Cum putea fi evitat accidentul din Parcul Herastrau
La noi in tara, doar tragediile alerteaza autoritatile sa isi faca datoria. Ultimul incident din Capitala, in care au fost implicati doi adolescenti care s-au electrocutat pe o pasarela feroviara, din parcul Herastrau, arata cat de neglijenti sunt cei de
Accesul la acea pasarela ar fi trebuit restrictionat pentru ca in zona nu exista trotuar, asa ca oamenii trec pe acolo si spun ca nu vad placutele de avertizare, care sunt prea mici.
Aceste imagini surprind momentul in care cei doi adolescenti incearca sa-si revina dupa ce au fost electrocutati. Unul dintre ei este culcat la pamant, cu arsuri grave pe jumatate din corp. Celalalt se sprijina de pasarela si poate vorbi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi tineri au ajuns la pasarela CFR cu bicicletele pe care le-au inchiriat din parc. Au vrut sa-si faca un selfie la inaltime asa ca insa au urcat mai intai pe liniile de cale ferata si apoi pe laterala podului. Au ajuns aproape de liniile de tensiune. Cand unul dintre ei a ridicat telefonul mobil sa faca o fotografie, s-a format un arc electric.
Filip si prietenul lui Mihai au ajuns la spital iar in prezent starea lor este stabila. Cei doi invata la un liceu teologic din Capitala.
Profesor Gabriel Iancu: "Pot sa va spun ca erau niste oameni foarte linistiti, m-am mirat de intamplare pentru ca nu erau zvapaiati. Chiar eu am facut poze acolo, cand ma plimbam cu familia, dar nu m-am urcat asa sus, e un mic teribilism de al lor ca si tineri."
Ceea ce spune profesorul Gabriel Iancu este valabil pentru aproape toti cei care trec prin zona pasarelei. Urca sa faca fotografii sau pur si simplu, sa traverseze.
In momentul in care te plimbi prin parc si ajungi in aceasta zona si vezi acele scari, te gandesti automat ca acolo este un pasaj pietonal. Pentru ca nimic nu ma impiedica, incep sa urc, iar la un moment dat vad aceasta placuta pe care scrie acces interzis persoanelor neautorizate, insa pentru ca nu este nici o bariera aici o pot lua cu usurinta pe culoar.
Insa cei mai multi nu observa placuta, mai ales ca nu intampina niciun obstacol.
Pasarela ar trebui sa fie inaccesibila publicului, insa o alee din parc duce direct catre podul feroviar. Odata ce ajungi aici nu vezi nici un panou de avertizare sau care sa iti interzica sa-l traversezi.
Contactati pentru a da o explicatie legata de aceasta situatie periculoasa, reprezentantii CFR au citat legea care ii pedepseste pe oameni, daca se urca pe pasarela feroviara si ne-au prezentat doua fotografii in care se vad placutele pe care este mesajul "accesul interzis".
Filmul intamplarilor
Pentru un selfie, cei doi tineri si-au riscat vietile. Un martor a surprins cateva imagini, imediat dupa incident, cu putin timp inainte sa ajunga ambulantele. Tinerii - raniti - erau in stare de soc.
"Stai linistit acolo... Se aud sirene... Stai acolo", a spus unul dintre raniti.
Martorii spun ca cei doi baieti au urcat pe niste scari, s-au chinuit si au si reusit sa ajunga sus, pe pod. Din acel punct, ar fi vrut sa faca o fotografie cu telefonul mobil.
Practic, au provocat un arc electric, si astfel au trecut prin ei 27.000 de volti. Impactul a fost cumplit. Arsi pe trup, s-au prabusit patru metri in gol.
Echipajele SMURD venite la fata locului i-au preluat pe cei doi baieti si i-au transportat la spital.
"Unul e in stare grava, cu arsuri pe aproximativ 60% din suprafata corpului, gradele 2-3. Pe celalalt l-au preluat colegii si are arsuri la un membru superior doar. Unul dintre ei e in coma indusa, din cauza durerilor puternice pe care le avea", a spus Alexandru Cicioi, medic ambulanta.
Oamenii care merg constant in parcul Herastrau sunt revoltati. Totodata, se plang oamenii, podul respectiv - destinat exclusiv trenurilor - este singurul loc pe unde pot trece de pe o parte pe cealalta a Lacului Herastrau, iar portiunea pe unde traverseaza pietonii este foarte ingusta. Toti cei care trec pe acolo se expun unui risc urias.
In urma cu un an, zece copii au fost electrocutati dupa ce s-au urcat pe pasarele sau pe trenuri ca sa se fotografieze. Trei dintre ei au fost ucisi de curentul electric foarte puternic.
La vremea respectiva, autoritatile explicau: "Exista o lege speciala prin care se interzice accesul in zona caii ferate", a spus subcomisar Sorin Marinescu, Politia Transporturi.
Numai ca adolescentii nu tin cont de panouri si mesaje.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, tren, accident, selfie, CFR, parcul herastrau, electrocutati,
Dată publicare:
03-04-2015 08:54