Sfântul Ilie, tradiții și superstiții. De ce se binecuvântează merele

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Pro TV

Sfântul Ilie, numit și aducătorul de ploi, este sărbătorit de creștini în ziua de 20 iulie, iar de sărbătoarea sa, românii leagă multe tradiţii, superstiţii şi obiceiuri. 

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. El a fost fiul preotului Sovac din Tesvi și a trait cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos.

Prin rugăciunea sa, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

 

 

Citește și
Lunea Sfântului Duh. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în a doua zi de Rusalii
Lunea Sfântului Duh. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în a doua zi de Rusalii
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie

 

Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ilie este atestat prin numeroase tradiţii.

În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Dacă, în noaptea dinspre Sfântul Ilie, visau cânepă verde era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi iar dacă visau cânepă uscată se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

În dimineaţa acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

 

De ce se binecuvântează merele de Sfântul Ilie

 

Nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindină, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

De Sfântul Ilie, romanii îşi aminteau şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morţii se veselesc.

Scenariul ritual de renovare a timpului, specific tuturor marilor sărbători calendaristice, cuprinde şi practici de pomenire a morţilor. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sant-Ilie), iar la casele gospodarilor se organizează praznice mari.

Se credea şi se mai crede şi astăzi că dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca iar fructele din livezi vor avea viermi.

Acum, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, operaţie numită "retezatul stupilor". Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi curaţi trupeşte şi sufleteşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupina. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor şi de a apăra stupii de furtul manei şi se transformă într-o adevărată petrecere cu cântec şi joc. Era nevoie de multă atenţie, că la această masă să nu fie prezenţi cei ce ştiau să facă farmece şi vrăji, căci mierea furată în astfel de zile mari "e mai cu putere la farmecele şi vrăjile lor".

Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stana. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Citește și...
Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Creştinii îi sărbătoresc luni pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Lunea Sfântului Duh. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în a doua zi de Rusalii
Lunea Sfântului Duh. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în a doua zi de Rusalii

Lunea Sfântului Duh este sărbătorită, anul acesta, pe 8 iunie, fiind a doua zi după duminica Pogorârii Sfântului sau duminica Rusaliilor.

Rusalii 2020. Tradiții și semnificatii pentru Pogorârea Duhului Sfânt
Rusalii 2020. Tradiții și semnificatii pentru Pogorârea Duhului Sfânt

Rusalii 2020. Ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, duminică (7 iunie) și luni (8 iunie).

Recomandări
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024.
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024. "Tricolorii" au câștigat Grupa E. Cu cine vor juca | VIDEO

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale EURO 2024. În ultimul meci pe care l-au disputat în Grupa E, "tricolorii" au remizat, scor 1-1, la Frankfurt, în compania Slovaciei.

Sărbătoare în stradă după calificarea României în
Sărbătoare în stradă după calificarea României în "optimile" EURO 2024. Românii au umplut Piața Universității din București

După o pauză de 24 de ani, România este din nou în optimile de finală ale unui Campionat European de fotbal.

Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă
Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă

România a reuşit o performanţă istorică, miercuri, la EURO 2024, reuşind calificarea în optimile de finală ale competiţiei.