Serbia renunţă la proiectul exploatării de litiu de către compania Rio Tinto

Ultima actualizare: 20-01-2022 22:10
Rio Tinto

Autorităţile sârbe au renunţat la proiectul de exploatare a unei mine de litiu realizat de compania anglo-australiană Rio Tinto, a anunţat joi prim-ministrul Ana Brnabic, după săptămâni de proteste ale ecologiştilor, transmite AFP.

Această decizie surpriză a guvernului de la Belgrad intervine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative şi prezidenţiale din primăvară, context în care administraţia preşedintelui Aleksandar Vucic încearcă să-şi consolideze susţinerea electoratului.

"Am dat curs tuturor revendicărilor protestatarilor şi am pus capăt Rio Tinto în Serbia", a afirmat Brnabic într-o declaraţie transmisă la televiziunea de stat RTS, potrivit Agerpres.

"Tot ceea ce este legat de proiectul Jadar este încheiat", a adăugat ea, cu referire la numele văii unde urma să fie exploatat zăcământul.

Zăcăminte importante de litiu, element indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, au fost descoperite în 2016 în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania Rio Tinto a cumpărat terenuri şi aştepta unda verde finală din partea statului pentru a începe exploatarea.

Rio Tinto intenţiona să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect.

Însă mai multe organizaţii ecologiste au declanşat proteste împotriva a ceea ce considerau a fi un dezastru de mediu.

Decizia guvernului de la Belgrad vine la doar câteva zile după ce Australia i-a anulat viza și l-a expulzat pe tensimenul sârb Novak Djokovic.

Djokovic s-a declarat în numeroase rânduri împotriva exploatării minei și a postat mesaje de susținere a protestelor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO