Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, condamnata cu executare. Pedeapsa primita in acelasi dosar de "Regele Cuprului"
Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost condamnata joi de ICCJ la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului.
Decizia a fost luata in legatura cu interventii pentru clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceasta este a doua condamnare pe care o primeste Alina Bica. In noiembrie 2016, ea a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare tot pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului, intr-un dosar in care este implicat si fostul ministru Adriean Videanu. Nici in acest caz decizia nu este definitiva.
In acelasi dosar, Horia Simu, supranumit "Regele Cuprului", a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, iar fostul sef al ANAF Serban Pop a primit 5 ani inchisoare cu executare pentru infractiunea de trafic de influenta.
In plus, judecatorii au dispus confiscarea sumei de 150.000 de euro de la Serban Pop.
De asemenea, magistratii au decis ridicarea sechestrului pus pe bunurile Alinei Bica.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Completul de judecata a decis, din oficiu, schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA.
Astfel, pentru Alina Bica a fost schimbata incadrarea din infractiunile de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, in infractiunea de favorizarea faptuitorului.
De asemenea, in cazul lui Horia Simu judecatorii au schimbat incadrarea din infractiunea de dare de mita, in infractiunea de cumparare de influenta, iar pentru fostul sef al ANAF Serban Pop - din complicitate la dare de mita, in infractiunea de trafic de influenta.
Aceasta este a doua condamnare pe care o primeste Alina Bica. in noiembrie 2016, ea a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare tot pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului, intr-un dosar in care este implicat si fostul ministru Adriean Videanu. Nici in acest caz decizia nu este definitiva.
In septembrie 2015, Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul privind mita pentru clasarea dosarului in care este implicat omul de afaceri Horia Simu.
Potrivit DNA, in anul 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de 230.000 euro (cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal care il privea pe omul de afaceri. O parte din acesti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionut Mihailescu, la acea data consilierul ei.
"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror sef al DIICOT, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat", sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, in schimbul banilor primiti, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate in cauza, a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in dosarul in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior.