Securitatea energetică a României, o prioritate pentru SUA
Securitatea energetică a României şi a vecinilor săi consolidează securitatea naţională, după cum a declarat, joi, adjuncta şefului misiunii Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Abigail Rupp.
Prezent la conferinţa cu titlul "Securitate şi prosperitate la graniţa estică a NATO şi UE", diplomatul a vorbit despre împărţirea costurilor la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, un domeniu în care România, una dintre ţările care au alocat 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, "poate fi dată exemplu".
Abigail Rupp a abordat, în discursul său, problematica securităţii energetice, relatează Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Când vorbim de securitate, trebuie să vorbim şi de securitatea energetică. Securitatea energetică a României şi a vecinilor săi consolidează securitatea naţională. Acest lucru este adevărat în SUA şi este valabil şi în România. Securitatea energetică în România a fost de mult timp o prioritate pentru Statele Unite", a punctat ea, afirmând că acest domeniu este critic în Europa.
"Suntem aliaţii României pe acest front, (...) securitatea energetică este un element critic pentru o Europă liberă şi puternică", a subliniat diplomatul american.
Adjuncta şefului misiunii SUA la Bucureşti a menţionat "succese recente în ceea ce priveşte cooperarea Statele Unite ale Americii - România în domeniul Energiei".
„Pe 31 octombrie, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost alături de preşedintele Iohannis la Transgaz pentru a celebra inaugurarea unei noi staţii de comprimare gaze naturale, la Podişor, un punct important în realizarea proiectului BRUA. Guvernul SUA, dar şi mediul privat american au susţinut acest proiect-cheie pentru România, în Europa Centrală", a declarat Rupp.
Această linie de transport, a apreciat diplomatul american, "va da ocazia poporului român să maximizeze oportunitatea dată de resursele sale energetice din Marea Neagră".
"O firmă americană, Black Sea Oil & Gas, va juca un rol esenţial în forarea şi pomparea acestor gaze naturale, în beneficiul poporului, guvernului şi industriei româneşti", a spus Rupp.
În contextul securităţii energetice, aceasta a amintit de „opoziţia comună" faţă de proiectul Nord Stream 2.
"În timpul preşedinţiei (rotative a Consiliului Uniunii Europene - n.r.), prima de când a aderat la UE, România şi-a demonstrat angajamentul faţă de valorile comune - apărare, energie, stat de drept şi securitate. Preşedinţia română a cimentat opoziţia noastră comună faţă de proiectul Nord Stream 2, un proiect ce ar submina securitatea energetică a Europei", a punctat Abigail Rupp.
Diplomatul american a făcut o legătură şi între securitate şi prosperitate: "Cu cât România s-a apropiat de Statele Unite ale Americii, cu atât a fost mai prosperă. În 1989, schimburile comerciale bilaterale România - SUA erau doar de 741 de milioane de dolari. 30 de ani mai târziu, au crescut la 3,7 miliarde de dolari, iar Statele Unite ale Americii sunt al cincilea cel mai mare investitor străin şi cel mai mare investitor non-UE în România".