Sebastian Ghita, chemat la Parchet dupa autodenuntul in cazul Kovesi. Procurorii au inceput urmarirea penala

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Sebastian Ghita a fost chemat joi la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a face declaratii in cazul denuntului sau privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

UPDATE 15:00 Procurorii Parchetului General au inceput, joi, urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual in dosarul constituit ca urmare a autodenuntului deputatului Sebastian Ghita, au precizat surse judiciare pentru AGERPRES.

Potrivit acelorasi surse, deputatul a fost audiat in calitate de martor in acest dosar.

UPDATE 11:00 Sebastian Ghita: Ma bucur ca Parchetul General ne arata ca orice cetatean poate fi investigat si verificat

'Ma bucur ca astazi Parchetul General ne arata tuturor cetatenilor Romaniei ca un procuror de la DNA, chiar si Laura Codruta Kovesi, poate fi ca orice cetatean din Romania, investigat si verificat, pentru ca si mie si multora dintre noi incepuse sa ni se para ca acei oameni sunt deasupra legii. Cred ca din punctul acesta de vedere o prima chestiune s-a risipit si vedem toti ca Parchetul General are o astfel de putere in Romania. In al doilea rand, acest autodenunt al meu a fost inregistrat si cred ca acum isi urmeaza calea legala, cum trebuie sa se intample cu orice plangere a unui cetatean'', a spus Sebastian Ghita, la sosirea la Parchetul General.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Scandalul Ghita - Codruta Kovesi. Ministerul Educatiei spune ca nu a primit nicio sesizare legata de posibilul plagiat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

El a subliniat ca demersul sau nu reprezinta o actiune impotriva procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ''pe care de altfel nici nu o vizeaza plangerea''.

''Sunt convins ca procurorii vor aprecia asupra dovezilor pe care le voi prezenta si vor putea sa afle adevarul. Ceea ce eu incerc sa fac nu este ceva impotriva Laurei Codruta Kovesi si, de altfel, nici nu o vizeaza aceasta plangere. Este ceva ce are legatura cu mine. De aceea, celor care am vazut ca din aparatori ai adevarului si justitiei s-au transformat in niste oameni care nu isi doresc vreodata sa se afle ceva despre vreun procuror de la DNA le spun ca sunt si ei oameni, ca si noi'', a explicat Ghita.

Intrebat in legatura cu declaratiile oficialilor Ministerului Educatiei referitoare la faptul ca membrii CNADTCU nu se vor sesiza din oficiu ci asteapta sa fie sesizati, Ghita a precizat ca "in cazul lui Ponta'' s-au autosesizat.

''In cazul doamnei Kovesi este suprinzator pentru mine ca o institutie care se da atat de importanta si serioasa si corecta trateaza lucrurile discriminatoriu. Nu este treaba mea sa ma bag in evaluarea tehnica a lucrarii doamnei Kovesi, e treaba celor de la Ministerul Educatiei. Astept sa il vad pe acel domn ministru daca mai e atat de vehement si atat de curajos cand este vorba de doamna Kovesi. Le inteleg frica acelor oameni", a adaugat Ghita.

 

Surse judiciare citate de News.ro au declarat ca el trebuie sa precizeze care sunt martorii pe care ii propune si sa depuna acte sau probe care sa dovedeasca acuzatiile sale.

Potrivit surselor citate, Sebastian Ghita a fost citat sa se prezinte la ora 10.00 la Parchetul instantei supreme, dupa ce marti a fost inregistrat autodenuntul sau. El a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului National de Etica care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost ”scris in Guvernul Romaniei”.

"Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei", a spus Sebastian Ghita marti, cand a fost la PICCJ.

Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat. El a precizat ca persoanele alaturi de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legatura cu Ministerul Educatiei.

In autodenuntul sau, adresat procurorului general, Sebastian Ghita sustine ca are dovezi ca nu s-a intrunit niciodata Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca nu a plagiat in teza de doctorat si ca lucrarea ii apartine in totalitate, precizand ca procurorii au obligatia de a verifica autodenuntul lui Sebastian Ghita.

Traian Basescu a declarat marti, la B1 TV, ca a primit informatii privind un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat a Codrutei Kovesi in 2014, informatiile nefiind certe deoarece proveneau ”din mediul civil”.

Intrebat de ce nu a facut un denunt penal in aceasta chestiune, Basescu a raspuns: ”Prin formatie profesionala. Oricat de dur vi s-ar parea ce urmeaza sa spun acum: cand la bordul unui vas echipajul simtea ca are un turnator, de regula vasul se intorcea in port cu un om mai putin”.

Ministerul Educatiei spune ca, daca exista suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, pot fi trimise sesizari catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de catre orice persoana fizica sau juridica, asa cum prevede regulamentul de organizare si functionare al Consiliului, altfel sunt doar discutii publice.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a spus ca CNATDCU nu se poate autosesiza, pentru ca ar fi in conflict de interese. Ea a precizat ca au existat decizii ale expertilor CNATDCU care au contrazis deciziile Consilului National de Etica (CNE) ori ale consiliilor de etica de la nivelul universitatilor.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, in mai 2002, ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Expertii tehnici ai Consiliului National de Etica (CNE) au stabilit in iulie 2012 ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.

In decembrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii i-a aparat reputatia fostului procuror general Codruta Kovesi, dupa acuzatia ca si-ar fi plagiat teza de doctorat, decizia CSM venind dupa ce expertii Consiliului National de Etica, cu unanimitate de voturi, si Ministerul Educatiei au hotarat ca magistratul nu a plagiat.

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, prin Raportul final nr. 940/05.09.2012, a conchis ca Laura Kovesi a obtinut titlul de doctor in concordanta cu legislatia in vigoare in 2011.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cât costă o vizită în complexul unic dn România
Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Cât costă o vizită în complexul unic dn România

Scandalul Ghita - Codruta Kovesi. Ministerul Educatiei spune ca nu a primit nicio sesizare legata de posibilul plagiat
Scandalul Ghita - Codruta Kovesi. Ministerul Educatiei spune ca nu a primit nicio sesizare legata de posibilul plagiat

Atac fara precedent la adresa sefei Directiei Nationale Anticoruptie.

Kovesi, reactie la autodenuntul lui Ghita:
Kovesi, reactie la autodenuntul lui Ghita: "Nu am plagiat, teza de doctorat imi apartine". Ce spune presedintele Iohannis

Sebastian Ghita a cerut Parchetului General sa investigheze modul in care Comisia Nationala de Etica a decis acum 4 ani ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.