Ce documente vor fi necesare pentru înmatriculare auto online. Platforma ar putea fi disponibilă peste un an
Peste un an am putea să înmatriculăm și să radiem mașinile de pe canapeaua de acasă, fără drumuri inutile.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Digitalizării, șoferii vor fi scutiți de birocrație, iar documentele vor fi încărcate direct pe o platformă care trebuie realizată de Ministerul de Interne.
130.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Iar 37.000 au fost înscrise în primele 3 luni din acest an, cu 27 % mai mult față de aceeași perioadă din 2022. Numărul este într-o continuă creștere, însă procedurile înseamnă multe drumuri pentru cetățeni.
Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România: „În vest, un client care își cumpără un vehicul de la un dealer, un vehicul nou, pleacă de la dealer cu vehiculul înmatriculat, cu toate actele ok, astfel încât nu mai este necesar să meargă apoi la ANAF sau la poliție să-și înmatriculeze, să-și ridice plăcile de înmatriculare, ca apoi să meargă să mai facă încă o asigurare și așa mai departe.”
Acum, cine vrea să-și înmatriculeze o mașină trebuie să meargă la Direcția de Permise unde depune o serie de documente, printre care cererea și fișa de înamatriculare, o copie după polița RCA, buletinul, dar și dovada pentru plata plăcuțelor de înmatriculare. Procedura va fi simplificată prin acest proiect de ordonanță de urgență. Practic, totul se va face online.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Dacă în prezent vorbim despre 5-6 drumuri între instituțiile statului, de la Registrul Auto Român până la zona de administrație locală unde trebuie să ne elibereze un fel de certificat de bună purtare fiscală cu ”nu avem datorii” și, deci, putem înstrăina un anumit bun, pe viitor trebuie să reducem acest număr de drumuri la minimum posibil. Noi, ca Minister al Digitalizării, am susține inclusiv livrarea plăcuțelor prin Poșta Română, dar vedem în cât timp vom putea ajunge acolo.”
După ce proiectul va fi adoptat, angajații Ministerului Afacerilor Interne au la dispoziție un an să dezvolte platforma, care va fi asemănătoare celei de pe care oamenii își pot elibera online cazierul judiciar. Din februarie, peste 80.000 de persoane și-au scos un cazier online, iar 1,7 milioane au cont pe ghiseul.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: numar inmatriculare, auto, online, inmatriculari,
Dată publicare:
25-04-2023 17:52