Se închide sau nu Capitala? De ce INSP şi GCS au calcule diferite ale ratei de incidenţă Covid-19

Ultima actualizare: 13-10-2020 15:37

Datele furnizate marți, 13 octombrie, privind rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în municipiul București creează confuzie, fiind vorba despre două cifre diferite, astfel încât nu este clar dacă Bucureștiul trebuie să intre sau nu în carantină.

Conform legii, la o incidență de peste 3 a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19, în București se poate impune carantina zonală. 

INSP anunță o rată de incidență de 3,11 la mia de locuitori

 

Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității, marți, un raport săptămânal privind situația cazurilor de Covid-19 la nivel național, pentru perioada 5-11 octombrie.

Potrivit acestui raport, Bucureștiul a înregistrat o incidență de 3,1 cumulată în ultimele 14 zile a numărului total de cazuri de infectări cu Covid-19. Această rată de incidență de 3,11 la mia de locuitori a fost calculată la populația rezidentă (populația care locuiește efectiv în București) la data de 1 ianuarie 2020, respectiv 1.832.883 de locuitori.

GCS anunță o rată de incidență de 2,69 la mia de locuitori

 

La scurt timp după publicarea raportului INSP, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat bilanțul cazurilor de Covid-19 pentru ultimele 24 de ore, iar în acest raport se menționează că Bucureștiul a ajuns la o rată de incidență de 2,69 la mia de locuitori, coeficient calculat la o populație de 2.151.665 de locuitori.

Cei 2.151.665 de locuitori reprezintă populația cu domiciliul în acte, în București.

Potrivit site-ului bucuresti.insse.ro, populaţia după domiciliu reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenia română şi domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului.

Sursa citată menționează, de asemenea, că datele cu privire la populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2020 sunt provizorii şi vor fi revizuite în luna februarie a anului 2021.

Grupul de Comunicare Strategică este entitatea care se ocupă de furnizare cifrelor oficiale legate de epidemia de coronavirus în România.

Ce spune prefectul Capitalei

 

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, marți, că rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în București este cea de 2,69 la mia de locuitori, calculată la o populație de 2.151.665.

Gheorghe Cojanu susține că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat greşit rata de incidenţă de marţi, cifra reală în București fiind sub 3.

”Institutul Național de Statistică a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de astăzi este 2,69. Vă spunea doamna ministru că la o rată de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece școlile în scenariul roșu.”, a declarat prefectul Capitalei.

Rugat să clarifice în baza căror date se va lua decizia introducerii unor noi restricții în București, prefectul Capitalei a repetat informația potrivit căreia rata de incidență este cea furnizată de Grupul de Comunicare Strategică.

Toate școlile din București intră în scenariul roșu la o incidență de peste 3 la mia de locuitori

 

Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

În Bucureşti, numărul şcolilor care se închid creşte de la o zi la alta. Din cele 607 unităţi de învăţământ de stat şi privată, 28 sunt în scenariul roşu după ce mai mulţi elevi sau profesori au fost testaţi pozitiv şi 11 şcoli închise din cauza lipsei infrastructurii.

La nivelul municipiului Bucureşti avem şi 2.000 de elevi în carantină sau izolare şi 253 de cadre didactice în aceeaşi situaţie care însă continuă să predea.

Până astăzi, 13 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 160.461 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 120.515 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.109 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO