Scoli inundate, strazi inchise, sute de apeluri la 112. Canalizarea isi arata limitele in Bucuresti
Situatia s-a dovedit dramatica, dar in acelasi timp penibila si in Capitala. Pompierii si echipele ApaNova au facut noapte alba, dupa ce ploaia a dat navala in curti, spitale si institutii publice
Si circulatia masinilor a fost oprita pe marile bulevarde, acolo unde apa urca pana aproape de faruri. Lumea a sunat innebunita la 112, iar echipajele de interventie au alergat ore in sir, de la o adresa la alta.
Dupa cateva ore in care ploaia a cazut fara incetare, Capitala s-a transformat intr-un imens lac de acumulare.
Cum se intampla de fiecare data in astfel de situatii, sistemul de canalizare nu a reusit sa preia toata cantitatea de precipitatii iar apa s-a revarsat. Afectate au fost si cateva scoli, un centru de plasament si spitalele de urgenta "Sfantul Ioan" si "Marie Curie".
Pentru pietoni, traversarea strazilor inundate a fost o adevarata proba de curaj iar unii au facut haz de necaz.
Din cauza vantului, un copac de pe Bulervardul Lascar Catargiu a cazut peste un autoturism care astepta la semafor, dar din fericire nimeni nu a fost ranit. Peste 200 de bucuresteni au sunat la 112 intr-un interval de numai doua ore.
Pompierii si-au chemat colegii din libere si au plecat la interventii cu toate masinile disponibile. Cele mai multe sesizari au fost in Sectorul 4, acolo unde patru mari bulevarde au fost inchise din cauza apei care in unele zone depasea 80 de centimetri.
Dupa un asemenea potop, apare invariabil si intrebarea: cat de eficient este sistemul nostru de canalizare? Cei responsabili spun de fiecare data ca acel canal colector de sub Dambovita nu a fost proiectat pentru un asemenea flux.
Autoritatile din Capitala spun ca nu a mai plouat atat de puternic din 2005. Prin sistemul de canalizare al Bucurestiului au trecut aproximativ 8 milioane de metri cubi de apa, iar in Sectorul 4 cantitatile au ajuns si la 121 de litri pe metrul patrat.
In doilea rand, ar fi de vina deseurile aruncate in gurile de canalizare care ar trebui curatate periodic.
"Noi anual scoatem din reteaua de canalizare a orasului intre 15-20 de mii de metri cubi de materiale solide care nu ar avea ce sa caute acolo.De exemplu, bucati de covoare, bucati de cauciucuri, camere auto, pungi, hartii.", spune Epsica Chiru, director adjunct Apanova.
Cu toate acestea, duminica seara, de exemplu, au fost infundate doar 37 de canale din cele 44 de mii. Apa tot a refulat iar de aici reiese si ineficienta singurei casete de coletare. Reprezentantii ApaNova spun ca le vor propune oficialilor de la Primaria Capitalei sa construiasca inca doua mari rezervoare.