Schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor ajunge la 15 grade. De când se încălzește

×
Codul embed a fost copiat

Luna februarie va începe cu zile de primăvară. Meteorologii anunță că după două nopți extrem de reci urmează o perioada nefiresc de caldă, în care temperaturile vor crește și cu 10 grade Celsius de la o zi la alta.

Așa că, în mai toată România, vom avea parte de zile frumoase, cu 15 grade în februarie.

Încă o zi-două, dar mai ales nopțile, vom tremura de frig. Dar apoi vremea se va încălzi tot mai mult și de la 1 februarie vom avea temperaturi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

Raul Ilea, meteorolog de serviciu: „Însă de joi încolo, către final de săptămână, vreme mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, cu maxime în general între 4 și 12 grade pentru ziua de joi și între 0 și 10 grade pentru ziua de vineri. Iar minimele să depășească limita gerului, deci să nu se mai încadreze sub valoarea de -10 grade și să fie cu valori în general între -6 și un grad”.

La finalul săptămânii va fi frumos în aproape toată țara. Cel mai cald va fi în Oltenia, Muntenia sau Dobrogea unde temperaturile vor ajunge și la 15 grade celsius. În Crișana, maximele vor fi cuprinse între 8 și 11 grade Celsius, dar în Maramureș și Moldova va fi puțin mai rece.

Citește și
ninsori Europa
Vremea azi, 27 ianuarie. Zi neplăcută, cu precipitații, ninsori și viscol
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

”Nu e ca în copilăria mea”

Spre finalul sătămânii vremea se încălzește și în Capitală. Nopțile și diminețile rămân în continuare ușor mai răcoroase, cu temperaturi minime de -3 grade Celsius și mai mici la periferie. Însă ziua vremea va fi destul de plăcută pentru această perioadă, cu o maximă de până la 10 grade.

Femeie: „Nu e ca în copilăria mea. Foarte frig, erau zăpezi, niște ierni minunate. Acum nu se mai bucură de iernile noastre. Mai e puțin până vine primăvara”.

Cu toate că îi bucură vestea că se va încălzi, mulți români se tem de schimbările bruște de temperatură.

Femeie: „Când e rece, când frig. Nu e bine pentru sănătate, mai ales pentru cei în vârstă că au probleme și adaptarea se face mai greu”.

Femeie cu copil: „E vremea asta foarte schimbătoare. Ba e foarte frig, ba este foarte cald. Cât sunt peste 0 grade temperaturile sunt ok să ieșim. Cu un copil mic chiar ai nevoie să fie mai cald afară ca să pot sta mai mult”.

Meteorologii spun că șansele de precipitații pentru această săptămână sunt destul de mici. Dar după 7 februarie se anunță ploi.

Vremea pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Regimul termic va înregistra o creştere în decursul următoarelor două săptămâni (29 ianuarie - 11 februarie), iar temperaturile maxime vor atinge valori de 14-15 grade, în Oltenia, Dobrogea, Banat şi Muntenia, potrivit meteorologilor.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor rămâne însă ridicată pe întreg intervalul de prognoză, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni.

În Banat, în primele două zile ale intervalului se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv o medie de 3 - 5 grade, ulterior se va încălzi uşor, astfel în ultima zi din ianuarie şi în primele două zile din februarie sunt prognozate maxime de 7 - 8 grade. O perioadă caldă este estimată începând din 3 februarie, când media zilnică a temperaturilor maxime va fi în general peste 10 grade, cu posibile valori de 14 - 15 grade, în zilele de 4, 5 şi 6 februarie. Nopţile vor fi reci până la finalul lunii ianuarie, cu o medie regională a acestora între -6 şi -4 grade, însă pentru prima decadă a lunii februarie sunt prognozate valori în general pozitive, cuprinse între 0 şi 4 grade. Prognoza indică o probabilitate ridicată pentru precipitaţii în 2 şi 3 februarie şi în perioada 7 - 11 februarie.

În Crişana, până în 2 februarie valorile termice vor fi apropiate de normalul climatologic, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3 - 6 grade şi de la -6 la -4 grade pentru cele minime. O perioada caldă este estimată începând cu 3 februarie, când media zilnică a temperaturilor maxime va fi în general de 8 - 11 grade, iar a celor minime va fi cuprinsă între 0 şi 4 grade. Se vor semnala precipitaţii începând cu seara zilei de 1 februarie, dar şi pe 2 şi 3 februarie, iar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 7 - 11 februarie.

În Transilvania, în această săptămână, până pe data de 2 februarie, la nivelul acestei regiuni sunt prognozate maxime termice de 2 - 5 grade şi minime în general cuprinse între -10 şi -6 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. După acest interval şi până la finalul primei decade a lunii februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă, respectiv o media zilnică a temperaturilor maxime ce va oscila între 7 şi 10 grade şi minime în jurul a zero grade. Precipitaţii se vor semnala începând din seara zilei de 1 februarie, dar şi pe 2, 3 şi posibil pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 7 - 11 februarie.

În Maramureş, până vineri, 2 februarie, vremea va fi normală sub aspect termic, cu o medie a temperaturilor maxime de 3 - 4 grade şi minime în general de până la -7 grade. Va urma o perioadă caldă, între 3 şi 7 februarie, când media zilnică a temperaturilor maxime se va apropia de 10 grade, iar minimele, în general pozitive, vor avea o medie de 2 - 4 grade. Ulterior, până la finalul primei decade, datele actuale indică menţinerea unor temperaturi peste normalul climatologic (maxime de 6 - 8 grade şi minime între -2 şi 0 grade). Începând cu după-amiaza zilei de 1 februarie, se vor semnala precipitaţii, dar şi pe 2, 3, posibil 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 6 - 11 februarie.

În Moldova, pornind de la medii în jurul a un grad în prima zi a intervalului, maximele vor creşte treptat până spre 8 grade în primele două zile din februarie, apoi încălzirea va fi semnificativă până la 12 grade, valoare ce va fi specifică pentru intervalul 4 - 6 februarie. După acest interval, valorile termice diurne vor fi mai scăzute, spre o valoare zilnică estimată la 7 - 8 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru temperaturile minime, care vor caracteriza o vreme rece în primele nopţi, cu o medie de la -6 la -4 grade, apoi în perioada 3 - 7 februarie preponderente vor fi temperaturile pozitive (minime de 2 - 4 grade), iar spre finalul intervalului acestea se vor situa în jurul valorii de zero grade. Temporar, vor fi precipitaţii în 2 şi 3 februarie, şi cu o probabilitate în creştere după 7 februarie.

În Dobrogea, media maximelor va creşte de la două grade, până spre 12 - 14 grade, prognozate pentru intervalul 3 - 7 februarie, valori ce se vor situa cu mult peste normalul climatologic al acestor zile. Valorile termice se vor menţine ridicate şi după acest interval (maxime în general de peste 10 grade). Nopţile vor fi reci până la finalul lunii ianuarie, cu o medie regională a acestora cuprinsă între -5 şi -2 grade, însă pentru prima decadă a lunii februarie sunt prognozate valori termice pozitive, între 2 şi 5 grade. Sunt posibile precipitaţii slabe în jurul datei de 2 februarie şi cu o probabilitate în creştere după 8 februarie.

În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, media regională a temperaturilor maxime va fi în jurul a 3 grade şi va creşte la 6 - 9 grade, în zilele de 31 ianuarie, 1 şi 2 februarie. Încălzirea va fi semnificativă în perioada 3 - 7 februarie, când maximele vor fi cu mult peste normalul climatologic, la o medie regională de 12 - 15 grade, apoi este posibilă o scădere uşoară spre valori în jurul a 10 grade. Nopţile vor fi reci până la finalul lunii ianuarie, cu o medie regională a temperaturilor minime de până la -7 grade, însă pentru prima decadă a lunii februarie sunt prognozate valori termice pozitive, cuprinse între 0 şi 3 grade. Vor fi posibile precipitaţii slabe în jurul datei de 2 februarie, iar cu o probabilitate în creştere şi după 8 februarie.

În Oltenia, luni şi marţi, media temperaturilor maxime va fi de 4 - 7 grade şi va creşte la 10 grade, în zilele de 1 şi 2 februarie, iar în perioada 3 - 7 februarie, încălzirea va fi semnificativă, când maximele vor fi cu mult peste normalul climatologic, spre o medie estimată la 12 - 15 grade. După acest interval, este posibilă o scădere uşoară a regimului termic spre 10 grade. Nopţile vor fi reci până la finalul lunii ianuarie, cu o medie a temperaturilor minime între -7 şi -3 grade, însă pentru prima decadă a lunii februarie sunt prognozate valori termice pozitive, cuprinse între zero şi 3 grade. Sunt posibile precipitaţii slabe în jurul datei de 2 februarie, precum şi cu o probabilitatea în creştere după ziua de 8 februarie.

La munte, în prima zi, vremea va fi rece, cu maxime termice în medie de -4 grade, apoi se va încălzi, astfel că, pe 31 ianuarie, se va ajunge la 4 grade. Aceste alternanţe se vor menţine şi în restul intervalului de prognoză, iar temperaturile maxime vor oscila între -2 şi 4 grade. Nopţile vor fi geroase la începutul intervalului, după care valorile termice vor fi în creştere, chiar semnificativă, în perioada 4 - 7 februarie, când media temperaturilor minime se va apropia de zero grade. Precipitaţii se vor semnala începând din după-amiaza zilei de 1 februarie, dar şi pe 2, 3 şi, posibil, pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată în perioada 6 - 11 februarie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Vremea azi, 29 ianuarie. Temperaturi la pragul gerului. Regiunile vizate de ninsori și lapoviță
Vremea azi, 29 ianuarie. Temperaturi la pragul gerului. Regiunile vizate de ninsori și lapoviță

Avem vreme rece. La munte, în centru, în sud și în est mai vin ceva ninsori slabe sau lapoviță, iar vântul se întețește pe partea sud-estică.  

Vremea azi, 27 ianuarie. Zi neplăcută, cu precipitații, ninsori și viscol
Vremea azi, 27 ianuarie. Zi neplăcută, cu precipitații, ninsori și viscol

Avem o zi destul de neplăcută, cu precipitații, mai ales în nordul, în centrul și în estul țării. Vor domina ninsorile, iar la munte și, trecător, și în Transilvania, o să fie viscol.  

Vremea azi, 26 ianuarie. Scad temperaturile în nordul şi în centrul ţării. Maximele pleacă de la minus 2 grade
Vremea azi, 26 ianuarie. Scad temperaturile în nordul şi în centrul ţării. Maximele pleacă de la minus 2 grade

Vremea se răceşte vineri, în special în nordul şi în centrul ţării. Maximele pleacă de la minus 2 grade în depresiuni şi pot atinge 10 grade în Lunca Dunării, pe la Giurgiu.

Vremea azi, 25 ianuarie. Temperaturile ajung la 11 grade în Oltenia
Vremea azi, 25 ianuarie. Temperaturile ajung la 11 grade în Oltenia

Joi vremea devine caldă, însă vântul se înteţeşte în cea mai mare parte a ţării. În sud se arată puţin soarele, în rest vor fi înnorări şi precipitaţii, iar în zonă înaltă de munte o să ningă viscolit.

Vremea azi, 24 ianuarie. Atmosfera se menţine închisă. Precipitaţiile apar după-amiază în nord-vest, apoi se extind
Vremea azi, 24 ianuarie. Atmosfera se menţine închisă. Precipitaţiile apar după-amiază în nord-vest, apoi se extind

Miercuri soarele apare trecător în sud şi în sud-est. În rest, atmosfera se menţine închisă. Precipitaţiile apar după-amiază în nord-vest, apoi se extind în majoritatea zonelor.  

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.