Schema on-line prin care mai multi romani au ajuns victime ale traficului de persoane in Portugalia
Mai multi romani au cazut victime ale traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca in Portugalia, a precizat, sambata, Ministerul de Externe, intr-un raspuns la o solicitare MEDIAFAX.
Muncitorii romani "au acceptat o oferta de munca identificata on-line, pentru care angajatorul urma sa le incheie contracte de munca. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar acestia au fost cazati in conditii improprii si remunerati necorespunzator", se arata in raspunsul MAE.
Cazul a fost sesizat de un cetatean roman, care a informat, vineri, Ambasada Romaniei la Lisabona.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reprezentantii misiunii diplomatice "au intreprins demersurile necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii suplimentare referitoare la caz si s-au deplasat la fata locului pentru a analiza situatia", precizeaza sursa citata.
Potrivit presei portugheze, mai multi romani plecati la cules de masline ar fi fost sechestrati de angajatorul lor, in zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.
Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia ca "astfel de situatii pot fi evitate daca, inainte de plecarea din tara, cetatenii romani care doresc sa munceasca in strainatate depun diligentele necesare pentru semnarea contractelor individuale de munca, prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca in strainatate, persoane juridice romane autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si daca solicita autoritatilor romane competente (inspectoratele teritoriale de munca) verificarea legalitatii operatiunilor de intermediere a angajarii in strainatate".
Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca a initiat recent, in colaborare cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, o campanie publica destinata avertizarii cetatenilor romani, care doresc sa munceasca in strainatate, asupra pericolului exploatarii prin munca fortata.
"Proiectul isi propune sa vina in sprijinul persoanelor respective, prin prezentarea unor informatii minime pe care acestea trebuie sa le cunoasca inainte de deplasarea intr-o alta tara, in scopul contractarii unei activitati lucrative. In numeroase situatii, cetatenii romani accepta promisiuni verbale sau conditii defavorabile de munca impuse de catre angajatori, intrucat nu se informeaza in prealabil asupra dispozitiilor legale aplicabile pe plan local si nu constientizeaza riscurile aferente", informeaza MAE.