Scandalul peștelui contaminat cu plumb sau mercur. Cum au ajuns sute de tone în România

×
Codul embed a fost copiat

Tone de pește contaminat cu plumb sau mercur au intrat în ultimii ani pe piaţa din România, spun anchetatorii care au făcut în această dimineaţă peste o sută de percheziţii la depozite şi locuinţele suspecţilor.

Poliţiştii români, ajutaţi de colegii lor din Spania, Franţa şi Ungaria, sunt pe urmele unei rețele care pescuia în lacuri şi râuri poluate şi vindea peștele în restaurantele şi pieţele din ţara noastră. În ultimii doi ani peste 30 de tone de pește contaminat au fost confiscate.

Acţiunea a început după ce autorităţile din ţările vecine au avertizat că la noi în ţară ajung tone de pește care nu e bun de mâncat, pentru că era pescuit din zone interzise, contaminate cu metale grele.

Poliţiştii Italieni şi spanioli au identificat adevărate reţele transfrontaliere în care sunt implicaţi sute de cetăţeni români şi străini şi care câştigau mii de euro săptămânal din această afacere necurată.

Analizele de laborator făcute de autorităţile străine arătau că peştele conţinea metale grele precum plumb, cadmiu sau mercur în unele exemplare cantitatea admisă consumului uman era depăşită de 500 de ori.

Citește și
Braconieri fara frontiera
România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”. Emisiunea integrală din 28 octombrie 2018

Pentru că vorbim de o reţea care acţiona pe teritoriul mai multor ţări anchetele sunt coordonate direct de Eurojust şi Europol. Reţeaua spun anchetatorii funcţiona pe mai multe paliere sau grupuri.

Cum funcționa rețeau care aducea în România pește contaminat


Unii braconau peştele contaminat, alţii îl transportau cu acte falsificate la noi în ţară, iar apoi ultimul palier îl valorifica. La percheziţiile desfăşurate marți în 14 judeţe din ţară poliţiştii şi reprezentanţii ANSVSA au descoperit şi că în unele cazuri peştele era depozitat şi ambalat în condiţii improprii.

Concomitent poliţiştii români şi străini au descins marți la sute de adrese. Au ridicat mai mulţi suspecţi şi cantităţi uriaşe de pește despre care au informaţii că e impropriu consumului.

În Brașov anchetatorii au verificat un depozit unde peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară, dar și două piețe din oraș și locuinţa unui suspect.

Echipajele au descins şi la o fabrică din Ploieşti, care procesează şi vinde pește. Anchetatorii încearcă să afle dacă angajaţii au vândut peste contaminat cu metale grele. Societatea deţine o linie de procesare şi spaţii de vânzare, dar trimite pește marinat şi afumat şi la export.

Sunt verificate documentele de provenienţă, iar medicii de la DSV vor lua probe.

26 de percheziţii au avut loc şi în judeţul Constanța, cele mai multe în localitatea Hârşova aflată pe malul Dunării.

Poliţiştii români şi spanioli au intrat în mai multe case aparţinând unor persoane bănuite că fac parte din reţeaua care aducea pește ilegal în România. Trupele speciale au oprit şi mai multe autoturisme suspectate că transportau pește spre diferite zone ale ţării.

În Brăila au fost verificare 11 depozite, 8 situate în oraş. Anchetatorii au descoperit pe lângă pește şi sume impresionante de bani.

Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit lăzi cu peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.

Deocamdată procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru infracţiuni de constituire grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, şi deţinere, transport şi comercializare fără documente legale a peştelui.

Ştiaţi că aproape 90% din peştele de apă dulce de pe piaţa românească provine din import? Sau mai ştiaţi că uriaşe cantităţi din acest peşte de import provine dintr-un pescuit ilegal, în zone interzise acestei activităţi? Urmăriți aici un reportaj marca România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
30 de tone de peşte confiscat după sute de percheziții în România și Europa. Ce s-a descoperit
30 de tone de peşte confiscat după sute de percheziții în România și Europa. Ce s-a descoperit

O acțiune de amploare care vizează un grup infracțional cu activități în domeniul pescuitului se desfășoară, marți, în cinci țări, România, Italia, Spania, Franța și Ungaria.

România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”. Emisiunea integrală din 28 octombrie 2018
România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”. Emisiunea integrală din 28 octombrie 2018

Ştiaţi că aproape 90% din peştele de apă dulce de pe piaţa românească provine din import? Sau mai ştiaţi că uriaşe cantităţi din acest peşte de import provine dintr-un pescuit ilegal, în zone interzise acestei activităţi?

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a III-a. Românii, îmbolnăviţi de peştele
BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a III-a. Românii, îmbolnăviţi de peştele "albit în acte" şi adus din Spania şi Italia

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a III-a. Filiera italiană s-a extins mai nou şi în Spania, pe Ebru, dar capturile ajung în România tot via Italia. Peştele albit în acte nu poate păcăli însă analizele de laborator.

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a II-a. Profiturile uriaşe obţinute din apele Italiei de către braconierii români
BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a II-a. Profiturile uriaşe obţinute din apele Italiei de către braconierii români

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea a II-a. Combaterea braconajului e o luptă inegală în apele Italiei. Autorităţile din Peninsula nu cunoşteau acest fenomen până la apariţia bandelor de pescari de la Tulcea.

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea I. Cum au ajuns braconierii români să trimită pește contaminat în România
BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea I. Cum au ajuns braconierii români să trimită pește contaminat în România

BRACONIERI FĂRĂ FRONTIERE, partea I. Ştiaţi că aproape 90% din peştele de apă dulce, de pe piaţa românească, provine din import? Sau mai ştiaţi că uriaşe cantităţi din acest peşte de import provine dintr-un pescuit ilegal?

Recomandări
Emmanuel Macron va discuta
Emmanuel Macron va discuta "în curând" cu Vladimir Putin, dar și cu şeful AIEA

Emmanuel Macron a anunţat că va vorbi "în curând” cu Vladimir Putin despre probleme de securitate din jurul sectorului "nuclear civil” din Ucraina, după ce discuta, duminică, cu directorul general al AIEA.

Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”
Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”

„Victoria este obținută tocmai prin forța unității” a spus Volodimir Zelenski sâmbătă, în timp ce vizita cu soția o expoziție.

CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial
CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial

CM 2022 | Olanda - SUA 0-0 | Duel puternic în primul meci din optimile de finală