Scandalul dublarii CAS-ului pentru angajati. Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a demisionat joi din functie, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Conform Agerpres, care il citeaza pe Liviu Iolu, Gabriel Biris "si-a depasit mandatul".

"Ministerul Finantelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal in raport cu politica acestui Guvern. Din pacate, domnul Biris si-a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public cateva propuneri pe care acest Guvern nu si le asuma. Acest Guvern nu are in vedere majorari de taxe si impozite, nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajati, nici pentru angajatori.

Persoanele fizice autorizate cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de masuri de crestere a taxarii, iar, in perioada urmatoare, MFP va pune in dezbatere publica niste modificari ale Codului fiscal, dar singurele masuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale in favoarea desfasurarii activitatii economice", a declarat Iolu.

El a precizat ca Biris si-a depus demisia joi dimineata la Cancelaria prim-ministrului, iar premierul a acceptat-o.

Citește și
finante
Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Domnul Biris cred ca si-a dat seama ca a depasit mandatul care i-a fost acordat de premier in acest caz (...) de debirocratizare pe Codul fiscal si si-a dat demisia la Cancelaria prim-ministrului", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit acestuia, premierul i-a multumit lui Gabriel Biris pentru activitatea in Guvern.

"Domnul Biris are o experienta in mediul privat de afaceri si cu experienta dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului in acest mandat. A coordonat proiecte care au dus la masuri reparatorii ale Codului fiscal si acordarea de facilitati pentru a stimula economia. Pentru aceste lucruri premierul i-a multumit domnului secretar de stat Gabriel Biris. in acelasi timp, Ministerul Finantelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal in raport cu politica acestui Guvern", a declarat Iolu.

Autorul proiectului il apara, in ciuda numeroaselor critici. "Este regretabil ca acest proiect a iesit in spatiul public cand era inca nefinalizat. Este un proiect care in principal si-a propus sa simplifice legislatia in special in zona impozitului pe venit si contributiilor sociale. Acel proiect nu propune nici un fel de cresteri, dimpotriva...”, spune Gabriel Biris. Recunoaste insa ca ar putea plati mai mult “cei care platesc acum prea putin comparat cu aceeasi marime a veniturilor la contracte de munca."

Biris spera ca totusi o mare parte din proiectul sau va fi pastrat... "De exemplu una din propuneri avea ca rezultat indirect eliminarea a peste doua millioane de decizii de impunere anual, emise de catre ANAF cu toate costurile aferente." Si promite ca va ramane un prieten al actualului Guvern.

Proiectul ar fi prevazut contributii mai mari pentru salariati, in timp ce patronii ar fi fost obligati sa mareasca salariile, pentru a acoperi majorarea. Ministrul Finantelor a dezmintit si a precizat ca a fost doar o varianta de lucru a unor specialisti din minister care in nici un caz, nu se va aplica.

Existenta proiectului privind dublarea CAS a fost confirmata miercuri seara de Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, care a fost si autorul sau. Biris a spus ca proiectul era doar in discutie, urmand sa fie prezentat si explicat ulterior. El a sustinut ca adoptarea sa nu ar fi dus la cresterea taxelor, ci doar la simplificarea legislatiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
PSD si ALDE pun tunurile pe Guvernul Ciolos, din cauza scandalului legat de majorarea CAS:
PSD si ALDE pun tunurile pe Guvernul Ciolos, din cauza scandalului legat de majorarea CAS: "Ne meritam soarta"

Liderii PSD, Victor Ponta si Liviu Dragnea, sustinuti de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, au lansat o serie de atacuri verbale la adresa Guvernului de tehnocrati, condus de premierul Dacian Ciolos.

Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta
Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice, potrivit unui comunicat remis presei.

Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate.
Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"

Purtatorul de cuvant al Guvernului a revenit azi asupra articolului din noul Cod Fiscal care impunea plata CASS chiar si persoanelor fara venituri.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO
Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși de a-l asasina pe președintele Ucrainei și a altor reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.