Scandalul diplomelor de la Universitatea "Vasile Goldis". Jumatate din facultati ar putea fi inchise

Dată publicare: 14-02-2013 19:15
Dată actualizare: 17-02-2013 06:46


Jumatate dintre facultatile Universitatii particulare "Vasile Goldis", din Arad, ar putea fi inchise pentru ca nu au respectat procedurile de autorizare. Asta au declarat cei care acrediteaza institutiile de invatamant superior din Romania.

Anuntul vine dupa ce procurorii anticoruptie au descins saptamana trecuta la mai multe sedii ale Universitatii Goldis, cu banuiala ca profesorii ar fi acordat diplome de licenta in mod ilegal.

Un astfel de caz este semnalat si pe Valea Ariesului, in judetul Alba.

Intr-un sat din judetul Alba, oamenii povestesc cum profesor universitar Ioan Trifa si-ar fi construit o vila platita nu cu bani, ci cu titluri universitare.

Localnic: "E o adevarata filiera. Un profesor care este la facultate, are o casa de vacanta in zona si el a construit intreg sistemul. Totul se negocia in cherestea. Toti primarii de pe Vale sunt juristi, au terminat dreptul la Vasile Goldis Arad. Taxa pentru o diploma de jurist era un camion de scandura care se ducea in Arad sau in Timisoara. Si asta valoreaza undeva la 3.500-4.000 de euro".

Printre cei vizati de astfel de acuzatii s-ar numara si un primar, banuit c-ar fi luat diploma pe ochi frumosi. Primar: "Am facut facultatea la fara frecventa. In '91 am intrat si in '96 am gatat".

Problema este ca in acel an Universitatea Vasile Goldis, cea pe care a absolvit-o primarul, nu avea cursuri organizate la "fara frecventa", potrivit autoritatilor.

Potrivit datelor oficiale primite de la Arad, actualul edil s-a transferat la "Vasile Goldis" in 1996, iar licenta a obtinut-o in 2003. Nu a dat examen la drept comercial. A luat nota 10 pentru o lucrare pe care, coincidenta sa nu, a coordonat-o chiar profesorul Ioan Trifa, cel care e acuzat de oameni ca si-ar fi construit in localitate o vila de vacanta. Dascalul respinge, insa, toate acuzatiile.

Prof. univ. Ioan Trifa, fostul rector al Universitatii Vasile Goldis Arad: "Nu am dat nicio diploma. I-am ajutat pe studenti dupa posibilitatile mele de rector, legal. Am o casa in Scarisoara. O puteti vedea".

Intre timp, la "Vasile Goldis" anchetele se tin lant. Directia Generala Anticoruptie si Ministerul Educatiei vor sa afle cate diplome au fost impartite ilegal. Pe de alta parte, expertii Agentiei pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior sustin ca jumatate dintre programele institutiei risca sa fie inchise.


VIDEO PROTVPLUS.RO