Românii care nu sunt săraci lipiți rămân fără despăgubiri după inundații

×
Codul embed a fost copiat

Cine are cal nu primeşte ajutoare de la guvern. Sună crud, dar românii care nu sunt săraci lipsiţi, rămân fără despăgubiri după inundaţii.

Se întâmplă în judeţele Covasna şi Alba unde foarte multe gospodarii au fost distruse în urma ploilor din această vară. Iniţial, Viorica Dăncilă a mers în zonele calamitate şi le-a promis familiilor greu încercate ajutoare de la stat. Acum, înainte să vină iarna lucrurile stau cu totul altfel.

Familiile afectate de inundaţiile de astă-vară au vrut să afle pe ce criterii au fost acordate ajutoarele de urgenţă promise de guvern. Întâmpinaţi cu ostilitate de portar la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială din Braşov, oamenii au forţat intrarea în instituţie.

Directoarea s-a încuiat în birou, iar paznicii au chemat poliţia şi jandarmeria. În cele din urmă, şefa Agenţiei le-a explicat sec că, potrivit unei hotărâri de guvern, ajutoarele s-au acordat doar celor fără venituri.

Nemulţumiţi că statul îi ajută doar pe asistaţii social, oamenii strâng semnături să meargă la judecată.

Citește și
furtuna targu jiu
Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Paznic: "Domnule, nu intri aici! Ho! Ho! Ho! e program cu publicul, nu cu televiziunea! Gata, gata! Nu intraţi! Da!?Ho ho ho!"

Bărbat: "Bai nesimţitule, eşti plătit din banii noştri!"

Paznic: "Mie nu mi-a dat banii de patru luni de zile!"

Bărbat: "Suntem pensionari, ne-a luat apa tot!"

Cu mâinile crăpate de muncă şi obrajii scăldaţi în lacrimi, câteva zeci de oameni din satele inundate astă-vară au vrut să afle de ce nu au primit ajutor de urgeta toţi cei ale căror case au fost afectate. Primul răspuns a fost o uşă trântită în nas şi zăvorâtă apoi din ordinul directorei instituţiei.

Oamenii nemulțumiți: "Vrem să facem o petiţie! Acuma se ascunde (n.r. secretara directoarei). A închis şi uşa! A încuiat!!! A încuiat, ce tare!"

Oamenii nemulțumiți: "Doamna directoare, ştim că sunteţi înăuntru, vă rugăm să ne deschideţi! Nu se poate aşa ceva, sunteţi instituţie publică, avem nevoie de nişte răspunsuri! Doamna directoare, suntem paşnici, vă rugăm să ieşiţi!"

Când şi-a dat seama că oamenii sunt decişi să nu plece fără o explicaţie, directoare a acceptat discuţia cu ei.

Păgubiţi: "O să folosiți forţa împotriva noastră?"
Directoarea: "Eu nu folosesc forţa niciodată".
Păgubiţi: "Dar aţi încuiat uşa! Asta înseamnă democrație, oameni buni? În ce ţară trăim? în comunism?! Aşa făceau comuniştii."

În cele din urmă oamenii au aflat că primesc ajutorul de urgenţă doar cei care se afla în risc de excluziune socială, adică nu au venituri, nici mijloace de subzistenţă. Astfel în satul Lunca Mărcuş, din 62 de familii afectate, doar 7 au primit ajutor. La Băcel, sunt pe lista de plată 14 familii din 47 afectate.

Oameni nemulţumiţi: "Nouă nu ne dă nimica pentru că avem pensie. Dar eu am lucrat 20 de ani şi am pensie ca un asistat social 600 de lei. E iarna pe noi şi pereţii sunt uzi atâta... sutem bătrâni, la 80 de ani."

Oameni nemulţumiţi: "Noi nici pat pe care să dormim nu mai avem. Nu mai avem nimic. Totul e ud, mucegăit, putred şi asta merităm."

Oameni nemulţumiţi: "Doamna Dăncilă putea foarte frumos să ne spună că nu dă la toată lumea... că n-a spus... a spus toate casele care sunt afectate, vor primi... De ce ne-a minţit doamna Dăncilă? Suntem bătaia de joc a lor? "

Mihaela Covaci, directoarea AJPIS Braşov: "Este o analiză complexă care se face şi pe bază de venituri, şi de starea familie, de averea familiei, de situaţiile efective, de persoanele care locuiesc în acele locuinţe. În urma acestor analize complexe acestea au fost concluziile."

Revoltaţi, oamenii sunt hotărâţi să dea statul în judecată pentru că, susţin ei, au fost discriminaţi.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Guvernul a acordat o serie de ajutoare prin acte normative introduse pe ordinea de zi a diferitelor şedinţe, este o procedură continuă, Ministerul Muncii vine periodic cu astfel de acte pentru a ajuta persoanele în această situaţie."

Iniţial, oficialii spuneau că îi vor ajuta pe toţi.

Viorica Dancilă: "Dacă evaluările sunt gata, vreau să ajut oamenii să îşi refacă gospodăriile. Esenţial este să avem o evaluare a tuturor pagubelor să putem să dirijăm bani de la Guvern pentru dvs."

În zadar aşteaptă şi sinistraţii din Alba. Viiturile din vară au distrus în comună Ighiu 189 de gospodarii peste 40 de maşini şi utilaje.

Localnic:"Pe fratele meu l-a prins în maşină şi l-a dus 50 de metri în jurul lui totul era luat de apă, pagube avem, o maşină distrusă, alta de 60%, în curte apa a intrat."

Localnică: "Mie mi-a dus un tractor, freză, mi-a intrat în lăptărie, în depozit, mi-a dus tot.”

Numai aici pagubele se ridică la 900 de mii de lei. Din 200 de familii afectate, doar 5 au primit bani de la stat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
La 2 luni de la inundații, sinistrații din Covasna nu și-au primit ajutoarele: ”Am rămas cu o găină”
La 2 luni de la inundații, sinistrații din Covasna nu și-au primit ajutoarele: ”Am rămas cu o găină”

Au trecut mai bine de două luni de la inundaţiile care au făcut ravagii în judeţul Covasna, însă sinistraţii nu au primit nici până acum despăgubirile promise de Guvern.

Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi
Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi

O furtună de 15 minute s-a dezlănţuit în Târgu Jiu. 3 arbori au fost puşi la pământ, chiar lângă sculpturile lui Constantin Brâncuşi.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.