Românii care nu sunt săraci lipiți rămân fără despăgubiri după inundații

×
Codul embed a fost copiat

Cine are cal nu primeşte ajutoare de la guvern. Sună crud, dar românii care nu sunt săraci lipsiţi, rămân fără despăgubiri după inundaţii.

Se întâmplă în judeţele Covasna şi Alba unde foarte multe gospodarii au fost distruse în urma ploilor din această vară. Iniţial, Viorica Dăncilă a mers în zonele calamitate şi le-a promis familiilor greu încercate ajutoare de la stat. Acum, înainte să vină iarna lucrurile stau cu totul altfel.

Familiile afectate de inundaţiile de astă-vară au vrut să afle pe ce criterii au fost acordate ajutoarele de urgenţă promise de guvern. Întâmpinaţi cu ostilitate de portar la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială din Braşov, oamenii au forţat intrarea în instituţie.

Directoarea s-a încuiat în birou, iar paznicii au chemat poliţia şi jandarmeria. În cele din urmă, şefa Agenţiei le-a explicat sec că, potrivit unei hotărâri de guvern, ajutoarele s-au acordat doar celor fără venituri.

Nemulţumiţi că statul îi ajută doar pe asistaţii social, oamenii strâng semnături să meargă la judecată.

Citește și
furtuna targu jiu
Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Paznic: "Domnule, nu intri aici! Ho! Ho! Ho! e program cu publicul, nu cu televiziunea! Gata, gata! Nu intraţi! Da!?Ho ho ho!"

Bărbat: "Bai nesimţitule, eşti plătit din banii noştri!"

Paznic: "Mie nu mi-a dat banii de patru luni de zile!"

Bărbat: "Suntem pensionari, ne-a luat apa tot!"

Cu mâinile crăpate de muncă şi obrajii scăldaţi în lacrimi, câteva zeci de oameni din satele inundate astă-vară au vrut să afle de ce nu au primit ajutor de urgeta toţi cei ale căror case au fost afectate. Primul răspuns a fost o uşă trântită în nas şi zăvorâtă apoi din ordinul directorei instituţiei.

Oamenii nemulțumiți: "Vrem să facem o petiţie! Acuma se ascunde (n.r. secretara directoarei). A închis şi uşa! A încuiat!!! A încuiat, ce tare!"

Oamenii nemulțumiți: "Doamna directoare, ştim că sunteţi înăuntru, vă rugăm să ne deschideţi! Nu se poate aşa ceva, sunteţi instituţie publică, avem nevoie de nişte răspunsuri! Doamna directoare, suntem paşnici, vă rugăm să ieşiţi!"

Când şi-a dat seama că oamenii sunt decişi să nu plece fără o explicaţie, directoare a acceptat discuţia cu ei.

Păgubiţi: "O să folosiți forţa împotriva noastră?"
Directoarea: "Eu nu folosesc forţa niciodată".
Păgubiţi: "Dar aţi încuiat uşa! Asta înseamnă democrație, oameni buni? În ce ţară trăim? în comunism?! Aşa făceau comuniştii."

În cele din urmă oamenii au aflat că primesc ajutorul de urgenţă doar cei care se afla în risc de excluziune socială, adică nu au venituri, nici mijloace de subzistenţă. Astfel în satul Lunca Mărcuş, din 62 de familii afectate, doar 7 au primit ajutor. La Băcel, sunt pe lista de plată 14 familii din 47 afectate.

Oameni nemulţumiţi: "Nouă nu ne dă nimica pentru că avem pensie. Dar eu am lucrat 20 de ani şi am pensie ca un asistat social 600 de lei. E iarna pe noi şi pereţii sunt uzi atâta... sutem bătrâni, la 80 de ani."

Oameni nemulţumiţi: "Noi nici pat pe care să dormim nu mai avem. Nu mai avem nimic. Totul e ud, mucegăit, putred şi asta merităm."

Oameni nemulţumiţi: "Doamna Dăncilă putea foarte frumos să ne spună că nu dă la toată lumea... că n-a spus... a spus toate casele care sunt afectate, vor primi... De ce ne-a minţit doamna Dăncilă? Suntem bătaia de joc a lor? "

Mihaela Covaci, directoarea AJPIS Braşov: "Este o analiză complexă care se face şi pe bază de venituri, şi de starea familie, de averea familiei, de situaţiile efective, de persoanele care locuiesc în acele locuinţe. În urma acestor analize complexe acestea au fost concluziile."

Revoltaţi, oamenii sunt hotărâţi să dea statul în judecată pentru că, susţin ei, au fost discriminaţi.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Guvernul a acordat o serie de ajutoare prin acte normative introduse pe ordinea de zi a diferitelor şedinţe, este o procedură continuă, Ministerul Muncii vine periodic cu astfel de acte pentru a ajuta persoanele în această situaţie."

Iniţial, oficialii spuneau că îi vor ajuta pe toţi.

Viorica Dancilă: "Dacă evaluările sunt gata, vreau să ajut oamenii să îşi refacă gospodăriile. Esenţial este să avem o evaluare a tuturor pagubelor să putem să dirijăm bani de la Guvern pentru dvs."

În zadar aşteaptă şi sinistraţii din Alba. Viiturile din vară au distrus în comună Ighiu 189 de gospodarii peste 40 de maşini şi utilaje.

Localnic:"Pe fratele meu l-a prins în maşină şi l-a dus 50 de metri în jurul lui totul era luat de apă, pagube avem, o maşină distrusă, alta de 60%, în curte apa a intrat."

Localnică: "Mie mi-a dus un tractor, freză, mi-a intrat în lăptărie, în depozit, mi-a dus tot.”

Numai aici pagubele se ridică la 900 de mii de lei. Din 200 de familii afectate, doar 5 au primit bani de la stat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
La 2 luni de la inundații, sinistrații din Covasna nu și-au primit ajutoarele: ”Am rămas cu o găină”
La 2 luni de la inundații, sinistrații din Covasna nu și-au primit ajutoarele: ”Am rămas cu o găină”

Au trecut mai bine de două luni de la inundaţiile care au făcut ravagii în judeţul Covasna, însă sinistraţii nu au primit nici până acum despăgubirile promise de Guvern.

Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi
Furtună în Târgu Jiu. Trei copaci au căzut chiar lângă operele lui Brâncuşi

O furtună de 15 minute s-a dezlănţuit în Târgu Jiu. 3 arbori au fost puşi la pământ, chiar lângă sculpturile lui Constantin Brâncuşi.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.