"Satul cutremurelor" din Galati risca sa fie ingropat sub un deal. Terenul aluneca cu un metru pe zi

03-03-2017 12:33

Alunecari mari de teren fac probleme in satul Izvoarele din judetul Galati. Pamantul de pe un deal a inceput sa se crape si sa ameninte localitatea care se afla la poale.

O posibila cauza ar fi precipitatiile abundente, care au si inundat cateva curti si anexe gospodaresti in urma cu doua saptamani. Autoritatile locale au hotarat sa evacueze o stana de oi aflata chiar la baza dealului care aluneca spre sat. Ingrijorator este si faptul ca, in zona respectiva, se afla o conducta de gaz. In mai putin de 24 de ore, localnicii care au pus semne in portiunile unde a crapat dealul, spun ca pamantul a alunecat spre sat cu mai bine de un metru.

Satul Izvoarele a intrat in atentia seismologilor romani in urma cu 3 ani, cand specialistii au inregistrat acolo un roi de cutremure. In mai putin de o luna, dispozitivele au detectat aproape trei sute de miscari tectonice de mica intensitate. Tot atunci, cercetatorii de la Institutul National de Fizica a Pamantului au identificat primele semne ale unor alunecari de teren.

Deocamdata nu se pune problema evacuarii locuintelor, care se afla cam la doua sute de metri de baza dealului. Miscarea pamantului nu s-a oprit, insa. Terenul inceput sa alunece de acum doua nopti si localnicii spun ca s-a deplasat, in unele portiuni, si cu doi, trei, metri. Oamenii nu au cum sa nu caute o legatura, inca nu stim cat de justificata din punct de vedere stiintific, intre cutremurele care au zdruncinat satul in urma cu trei ani si fenomenul de acum. Pe de alta parte, tot dealul musteste de apa, iar culturile de vita de vie si copacii care mai ajutau la stabilizarea solului au fost rase in urma cu ani buni.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO