Sase din cele 12 avioane F-16 cumparate din Portugalia au ajuns la noi. Suma pe care statul roman a platit-o
Primele sase aeronave de lupta F16, cumparate din Portugalia de Ministerul Apararii, au aterizat, joi seara, la baza aeriana de la Fetesti. Restul escadrilei va ajunge in tara pana in aprilie, anul viitor.
"Este doar inceputul", a anuntat ministrul Mihnea Motoc, scopul final fiind trecerea la supersonicele F 35.
Anuntata cu surle si trambite in ultimii ani, achizitia supersonicelor F16 a ajuns la final. Primele 6 aeronave au intrat in posesia statului roman la o baza militara din Portugalia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania a preferat aceste aparate la mana a doua pentru ca ar fi fost mai iefitne.
Banii dati de Romania au mers pe de o parte la portughezi, care au predat aeronavele, ne-au oferit mana de lucru pentru upgradare, instructie militara si asistenta pentru 2 ani. Aparatura noua, armamentul si piesele de schimb au fost achitate unei companii americane. Sumele exacte sunt insa secrete.
F16 inlocuieste MIGul 21 Lancer, aeronava ruseasca modernizata de-a lungul ultimilor ani.
Ca sa stapaneasca supersonicul american, pilotii s-au antrenat luni in sir si au strans peste 1000 de ore de zbor. Aceasta insa este, explica ministrul Apararii, o etapa. Telul este ca aviatia militara romaneasca sa abia ultima generatie de avioane de lupta.
Trecerea la Supersonicul F35 va fi mult mai costisitoare pentru Romania. Produs in ultimii 4 ani de americanii de la Lockheed, costa in cea mai ieftina varianta 172 de milioane de euro.