Sarbatoare pentru musulmanii din Romania: a inceput Kurban Bayramul. Ce legatura are cu Biblia

Ultima actualizare: 27-09-2015 07:29

Musulmanii sunt de joi in sarbatoare. A inceput Kurban Bayramul sau Sarbatoarea Sacrificiului, celebrata timp de patru zile.

Inca de dimineata, miile de musulmani din Romania au mers in moschei sau pe stadioane pentru a se ruga la Allah. Apoi, s-au indreptat catre casele lor, unde traditia cere sa sacrifice un taur sau un miel si sa imparta carnea saracilor.

Peste 5.000 de musulmani s-au adunat de dimineata pe stadionul Dinamo din capitala pentru a se ruga impreuna. Kurban Bayramul este una dintre cele mai importante sarbatori din religia islamica si marcheaza sfarsitul pelerinajului organizat la locurile sfinte de la Mecca.

"Omul e obligat sa se duca in pelerinaj macar o data in viata, daca poate”, spune un credincios. “Pentru noi, ziua asta e mare si e frumos. Suntem bucurosi."

Zilele acestea, musulmanii trebuie sa fie uniti, sa se impace unii cu ceilalti si sa aiba grija si de cei din jur. Potrivit traditiei, familiile taie o ovina sau o bovina intr-una din cele 4 zile, cat dureaza Sarbatoarea Sacrificiului, iar carnea sa o imparta cu cei sarmani.

Sarbatoarea Sacrificului este un omagiu adus profetului Avraam - episod care apare si in Vechiul Testament din Biblie. Demirel Gemaledin, directorul Ligii Islamice si Culturale din Romania: "Aceasta sarbatoare reprezinta, de fapt, modul prin care Avram a primit porunca de a-si sacrifica fiul, ca un gest de adorare si dragoste fata de Dumnezeu. Bineinteles ca acest lucru nu s-a intamplat. Bunul Dumnezeu, ca multumire, i-a trimis un berbec din paradis si acesta a fost sacrificat."

In Romania traiesc oficial 67 de mii de musulmani, cei mai multi in Dobrogea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO