Preoti anchetati pentru implicarea intr-o retea de cersetorie cu minori. Copii care dormeau sub poduri si mancau din pubele

Dată publicare: 24-09-2015 13:26
Dată actualizare: 27-09-2015 07:29


Cei doi preoti din Tarnaveni, judetul Mures, acuzati ca au ajutat o retea de traficanti care ducea copii la cersit in Franta au fost suspendati de catre superiorii lor din Arhiepiscopie.
 

Preotii sunt banuiti ca i-au pus pe cei mici sa jure ca nu o sa retina nici macar un leu din banii pe care ii obtineau de la strainii carora li se facea mila de ei si ii ajutau pe strazi. Mai mult, anchetatorii au aflat ca este vorba despre minori care nu aveau mai mult de 7 ani.

Cei doi preoti se pare ca au tinut o evidenta stricta cu numele persoanelor puse sub juramant. Totul a iesit la iveala cand unul dintre copii s-a plans autoritatilor din Romania de situatia grea in care se afla, iar zilele trecute procurorii au reusit sa puna capat retelei. Un barbat si doua femei, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.

'S-a retinut ca in perioada 2009-2013 membrii grupului infractional organizat au recrutat de pe raza localitatii Tarnaveni, judetul Mures, mai multe persoane de etnie rroma (profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea, datorita lipsei educatiei si situatiei materiale precare), pentru a cersi in favoarea gruparii infractionale, in Franta, mai precis in orasul Marsilia, timp de trei luni, in baza promisiunii false (inducand astfel in eroare victimele) ca li se va asigura cazarea si trei mese pe zi, iar la intoarcerea in tara, vor primi fiecare suma de 1.500 lei (cate 500 lei pentru fiecare luna de zile de cersit)', se arata in comunicatul DIICOT citat de Agerpres.

Inainte ca minorii sa ajunga in Franta, acestora li se luau actele de identitate sub diferite pretexte, astfel incat, odata ajunsi la destinatie, acestia sa nu poata parasi locul unde erau tinuti de catre membrii grupului. 'La destinatie victimele erau duse in diferite locuri publice unde li se cerea sa apeleze la mila trecatorilor si unde erau in permanenta supravegheate de catre inculpata si cei doi suspecti. Sumele de bani obtinute din cersit erau predate in totalitate inculpatei Musca Maria si, contrar intelegerii avute inaintea plecarii din tara, in sensul ca vor avea asigurate cazarea si masa, victimele erau nevoite sa doarma sub cerul liber, in parcuri sau sub poduri si sa-si asigure hrana din pubelele de colectare a resturilor menajere', se mai arata in comunicat. Traficantii au obtinut peste 100.000 euro din exploatarea celor mici.


VIDEO PROTVPLUS.RO