Șapte persoane au avut reacții adverse până în prezent, după ce s-au vaccinat anti-Covid
Trei aeronave, care au aterizat marți în București, Timișoara și Cluj au adus peste 140.000 de doze de ser anti-Covid în România.
Încărcătura specială a fost distribuită apoi către centrele de stocare, de unde va pleca, mai departe, în spitale, pentru ca zeci de mii de angajați să fie imunizați.
Numărul total al cadrelor medicale care s-au vaccinat după a 3-a zi a campaniei a urcat la 2778.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șapte persoane au avut reacții adverse catalogate de specialiști drept minore.
Cu puțin înainte de ora 8, o aeronavă cargo, care avea la bord peste 100.000 de doze de vaccin anti-Covid a aterizat pe un terminal privat de la Otopeni.
Transportul a fost așteptat de numeroase forțe de ordine, dar și de echipele care au misiunea să transporte serul către depozite.
De la avion, dozele au fost încărcate în mașini care conțin gheață carbonică și folie etanșă. Mașinile de transport sunt însoțite de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, astfel încât serul să ajungă în siguranță în centrele din toată țara.
Primul transport cu peste 40.000 de doze a plecat către Institutul Cantacuzino din București, principalul centru de stocare, apoi au fost pregătite și mașinile care au preluat restul de fiole și le-au dus în spitalele militare din Craiova, Brașov, Constanța și Iași.
Romeo Feraru, purtătorul de cuvânt al Instititului Cantacuzino: „Vor fi distribuite spitalelor în funcție de solicitările primite de la Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării. Distribuția se va face prin autospeciale, autofurgonete care vor transporta vaccinul la spitalele care au solicitat dozele.''
Înainte de ora prânzului, alte două avioane, care aduceau din Belgia aproape 40.000 de doze de ser, aterizau la Cluj și Timișoara.
O nouă tranșă de vaccinuri a ajuns la Timișoara, de data aceasta pe cale aeriană. Vorbim despre peste 10.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite spitalelor din vestul țării.
Oana Coman, coordonator Centrul Regional de Stocare al Vaccinului: „Ele au fost depozitate în ultra-congelatorul care asigură o temperatură de minus 80 de grade. DSP-urile observă recepția noastră și ele pot solicita electronic.''
Florin Cioca, director DSP Timiș: „DSP-urile le vor distribui către spitale. În momentul în care noi le scoatem din spitalul regional, începem procedura de dezghețare și au valabilitate cinci zile la temperatura de 2-8 grade Celsius.''
90% dintre cadrele medicale din Timiș vor să se vaccineze
Potrivit reprezentanților DSP Timiș, 90% dintre cadrele medicale din acest județ și-au exprimat dorința de a se imuniza împotriva SARS-CoV-2. De altfel, acolo, cele 500 de doze primite în prima tranșă s-au terminat în două zile.
De această dată, serul va ajunge și în spitalele municipale, județene ori de pneumoftiziologie, adică unitățile sanitare care au intrat în faza a doua de îngrijire a pacienților cu SARS-CoV -2.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Principiul pe baza căruia am acționat a fost al meritocrației. Prima tranșă de 10.000 către cei care au intrat primii, spitalele de faza 1 din acel ordin, în care erau clasificate spitalele și rolul lor în bătălia cu Covid-19.”
Doctorii recomandă oamenilor să aibă încredere în ser
Doctorii le recomandă oamenilor să aibă încredere în serul care ar putea pune capăt acestei pandemii.
Simin Florescu: „Să se informeze din surse sigure. Medicii de spital, medicii care coordonează campania de vaccinare nu au niciun interes să îmbolnăvească lumea.''
Florentina Neagu, asistentă șefă: „Este încredere în continuare, optimism și sperăm să terminăm ce se întâmplă acum și să revenim la viețile noastre de dinainte. Noi a trebuit să ne izolăm de familie, de prieteni, tocmai pentru a-i ști bine. Această comunicare care nu a mai existat între oameni a durut chiar foarte mult.''
Marți s-au înregistrat 4637 de noi îmbolnăviri, însă pentru 135 de români Covid-19 s-a dovedit capăt de drum. În secțiile de terapie intensivă sunt în prezent 1.162 de bolnavi.