Care sunt noile sancțiuni introduse de Guvern în Codul Rutier. Sunt vizați și bicicliștii

12-08-2019 16:53


Guvernul a stabilit, luni, noi sancțiuni mult mai aspre, pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc mașina.

Nu numai că amenzile se vor dubla, dar regula se aplică și bicicliștilor, tractoriștilor sau celor care merg pe drumuri forestiere.

Actul normativ dezbătut, luni, la Guvern prevede amenzi nu numai pentru vorbitul la telefon în timpul şofatului sau tastarea de mesaje, lucruri pe care mulţi îl fac în mod frecvent, ignorând pericolul.

Atenţie: amenzi usturătoare vor primi şi şoferii văzuţi doar cu telefonul în mână, chiar dacă nu vorbesc. Guvernanţii vor să schimbe legea pentru că amenda actuală, care este între 290 şi 435 de lei, nu îi mai sperie pe şoferi.

Mădălin Epure, purtător de cuvânt IPJ Argeş: Nerespectarea interdicţiei de a folosi telefonul mobil în timpul şofatului este sancţionata în prezent cu 2-3 puncte amendă.

Reporter: Spuneţi-ne dacă în prezent puteţi amenda şi pe cineva care face un live pe facebook.

Mădălin Epure: Acest lucru nu este prevăzut în mod expres în codul rutier.

Şoferii nu au voie să ţină în mână, în timpul condusului, niciun "dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video", spune textul actului normativ care urmează să intre în vigoare. Noua sancţiune va fi între 6 şi 8 puncte de amendă, adică între 870 şi 1160 de lei.

Reporter: Aţi mers vreodată la volan cu telefonul la ureche?

Şofer: NU!

Reporter: Niciodată?

Şofer: Nu, nu.

Reporter: Aţi auzit cât se fac amenzile pentru asta?

Şofer: Nu.

Reporter: 1160 de lei.

Şofer: Să plătească care merge cu telefonul la ureche.

Şofer: Poate uneori, pentru că sunt livrator, şi trebuie să sun clientul. Bine, de obicei parchez şi sun. Într-un fel e drastic, dar într-un fel e bine, pentru că sunt mulţi care se uită foarte mult în telefon şi nu se uită la drum.

Şofer: Ştiţi cum e: hoţul neprins este negustor curat.

Reporter: O să mai vorbiţi la telefon?

Şofer: Niciodată! Vă daţi seama ... o să ne cumpărăm dispozitiv din ăla cu hands free şi sper că toţi românii din România să facă gestul ăsta pentru că ne punem viaţa în pericol şi a noastră şi a celor din jur.

Proiectul de act normativ prevede şi o pedeapsă mai aspră pentru cei care în timp ce vorbesc la telefon, încalca şi alte reguli de circulaţie: vor rămâne pietoni timp de 30 de zile.

VIDEO PROTVPLUS.RO