Ce salarii primesc proaspeții agenți de poliție. Cursurile durează 10 luni

Ultima actualizare: 20-09-2019 17:47

Noua promoţie de subofiţeri din poliţie este, teoretic, mult mai pregătită să facă față unor situaţii delicate, inclusiv unor anunţuri dramatice la 112.

Absolvenţii şcolilor de poliţie din ţară, circa 1.500, au învăţat, vreme de 10 luni, noţiunile de bază ale meseriei de agent. Cursurile au pus accent pe cazurile de răpire, în special pentru că s-au suprapus cu drama adolescentelor din Caracal.

Cosmin Satmari este din Bihor şi a lucrat în sistemul bancar. La 32 de ani a decis să intre în poliţie şi a reuşit să absolve şcoala de subofiţeri de la Câmpina cu media cea mai mare - 9.91. Cel mai important lucru pe care l-a învăţat este că poliţistul trebuie să fie tot timpul în slujba cetăţeanului.

Cosmin Satmari, absolvent: "La carte e una, dar sunt momente în care nu mai trebuie să ţii cont de carte şi să intervii, este cel mai important dacă este vorba de siguranţă cetăţeanului."

Adelina Duna, poliţistă: "S-a pus foarte mult accentul pe discuţia cu cetăţeanul, interacţiunea permanentă. Chiar dacă el nu vine să se plângă, să afli chiar dacă nu vine să sesizeze, să te informezi, să faci o activitate de prevenire, e foarte important acest lucru."

Pensionările masive din sistem au lăsat multe posturi de poliţie fără angajaţi. Ministerul de Interne s-a văzut nevoit să reducă la 10 luni perioada de şcolarizare pentru viitori agenţi: 5 luni de teorie şi 5 luni de practică.

Comisar şef de poliţie Ciprian Tureac, profesor Școala de Poliţie "Vasile Lascar" Câmpina: "Noi ne dorim ca într-o situaţie normală să revenim la doi ani de şcolarizare pentru că în doi ani se formează competenţe şi deprinderi serioase pentru tinerii agenţi de poliţie."

Comisar şef de poliţie Vasile Tache, comandantul Școlii de poliţie "Vasile lascar" Câmpina: "Orice sesizare trebuie să se trateze cu maximă importanţă, orice sesizare a unui cetăţean nu trebuie să fie tratată de la început cu "nu se confirmă" sau "a venit degeaba la mine". Ăsta e sfatul meu."

Festivitatea de absolvire de la Câmpina a fost marcată de un eveniment emoţionant - unul dintre proaspeţii agenţi şi-a cerut iubită în căsătorie chiar în timpul ceremoniei.

Un agent de poliţie debutant va primi un salariu de 3.000 de lei. Pe lângă uniformă, statul îi va plăti şi o parte din chirie şi transport, dacă este cazul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO