S-ar fi jucat cu viata a 60 de oameni, in timp ce el se distra la mare. Motivele arestarii sefului de la Protectia Martorilor
Martorii protejati, care ii ajuta pe politisti in anchete dificile, au fost pusi in pericol de cei care ar fi trebuit sa ii protejeze. Asta reiese din ancheta procurorilor, deschisa impotriva sefului Oficiului pentru Protectia Martorilor, arestat marti.
Individul este acuzat ca ar fi instituit un regim propriu in aceasta institutie, unde drepturile martorilor ar fi fost incalcate si cel putin 60 dintre ei au fost in mare pericol. Procurorii au banuiala ca identitatile unora dintre ei ar fi fost dezvaluite si unor membri din gruparile de crima organizata.
Chestorul de politie Adrian Barascu ar fi transformat Oficiul pentru Protectia Martorilor in afacerea lui personala, sustin procurorii DNA. Martorii se plangeau ca nu aveau suficienti bani, erau cazati in conditii mizere, nu erau paziti si uneori ofiterii le cereau tot lor bani.
Toate acestea se intamplau in timp ce Oficiul primea sume mari de la buget ca sa aiba grija de cei 60 de oameni care depuneau marturii importante in dosare grele de crima organizata si coruptie.
Cu milioanele pe care nu le folosea pentru martori, Barascu ar fi cumparat aparatura neperformanta de la firmele unor prieteni si chiar si-a fi platit vacantele, sustin anchetatorii.
Procurorii spun ca politistii Oficiului pentru Protectia Martorilor se duceau la mare sa se distreze cu escorte impresionante si, ca sa justifice banii cheltuiti din buget, luau cu ei martorii protejati, punandu-i astfel in pericol.
Mai mult, ca sa fie sigur ca detine controlul total asupra martorilor pe care ii folosea ca sursa de venit, comisarul sef a propus sa fie schimbata legea.
Seful Oficiului pentru Protectia Martorilor si-ar fi dorit inclusiv schimbarea legii dupa bunul sau plac, astfel incat sa aiba puteri depline asupra martorilor protejati, pe care i-ar fi tratat ca pe proprii sai sclavi.
Proiectul prevedea ca oficiul sa treaca la Ministerul Justitiei si sa devina institutie autonoma. In plus, seful Oficiului putea sa excluda din program pe oricine dorea el, iar martorul exclus era obligat sa plateasca toate serviciile de protectie asigurate pana in acel moment de stat. In acest mod, considera procurorii DNA, oamenii s-ar fi temut sa ii faca reclamatii ulterioare.
Barascu a negat aceste acuzatii. Chestorul este acuzat de 7 infractiuni si a fost arestat.