S-a pozat mandru cu un sac de sturioni pescuiti din Dunare, iar acum risca un dosar penal. Cine este barbatul

11-05-2016 17:06

Imagini scandaloase, in care cu un barbat se fotografiaza mandru cu o pastruga, au provocat reactii dure pe internet.

Tanarul din poze este fiul primarului din comuna Grindu, din judetul Tulcea, si are intr-un sac mai multi sturioni pescuiti cel mai probabil din Dunare. Prohibitia la aceasta specie a fost prelungita recent pana in 2021, asa ca tanarul s-ar putea alege cu un dosar penal. Asociatiile pescarilor au facut deja o sesizare la politie.

Imaginile au fost facute publice de membrii Asociatiei Nationale de Combatere a Braconajului si Poluarii, care au cerut sprijin pentru identificarea barbatului. Postarea de pe Facebook a avut peste 250.000 de vizualizari si a fost redistribuita de mai bine de trei mii de persoane. Barbatul din fotografii are 33 de ani, este marinar si e fiul primarului din comuna Grindu, din judetul Tulcea. Pozele, unele dintre ele facute chiar ieri, altele in 2015, au fost postate pe internet de tanarul, care intre timp- si-a inchis contul. Ecologistii si asociatiile care lupta impotriva braconajului piscicol au reactionat dur.

Tudor Ionescu, cercetator Universitatea "Dunarea de Jos", Galati: "Condamnam astfel de practici, care sunt si ilegale, de fapt, dar lucrurile astea trebuie sa le constate si sa le cerceteze organele abilitate. Din 2005 este prohibitie la sturioni, din Dunare si din Marea Neagra si din apele teritoriale ale Romaniei."

Lavinia Ghedan, presedinte Asosiatia Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii: "Am aflat de acele fotografii postate pe o retea de socializare. Am reusit sa-l identificam in scurt timp ca fiind fiu primarul din Grindu. Vom urmari cu atentie situatia pentru ca cel care a gresit sa fie pedepsit conform legii."

Barbatul din fotografii si-a inchis astazi si telefonul mobil, asa ca nu a putut fi contactat. Reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Galati au facut, insa, o sesizare la politie. De altfel, pe malul Dunarii, prohibitia pare sa fie optionala.

Chiar daca suntem in plina perioada de prohibitie, la toate speciile de peste, pe malul Dunarii, la Galati pescarii stau unul langa altul.

Prohibitia la toate speciile de sturion- adica la morun, cega, nisetru si patruga- a fost dispusa in 2005, pe zece ani, printr-un ordin comun al Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii. Recent, interdictia a fost prelungita pana in 2021. In ciuda incercarilor de repopulare artificiala cu sturioni, aceasta specie straveche, din era dinozaurilor, este amenintata cu disparitia.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO