Rudele unui bărbat decedat de Covid-19 susțin că a murit de cancer. Ce s-a întâmplat la înmormântare

Ultima actualizare: 01-07-2020 14:01
Citimitir
Marian Suciu / adevarul.ro

Soția unui bărbat care a murit de coronavirus s-a ales cu dosar penal pentru “zădărnicirea combaterii bolilor” și amendă de 10.000 de lei pentru că a deschis sicriul sigilat în care se afla trupul soțului ei, relatează Monitorul de Suceava.

Inspectori ai DSP Suceava s-au deplasat de urgență, marți, la Gura Humorului, însoțiți de polițiști și jandarmi, după ce au fost alertați că un trupul unui bărbat care a murit de coroanvirus la Spitalul  Urgență Suceava, a fost scos de familie din sicriul sigilat și din sacii în care se pun corpurile neînsuflețite ale persoanelor care au avut Covid-19, pentru a fi privegheat după ritualul unei înmormântări normale.

Potrivit DSP, soția pacientului decedat a ridicat luni corpul neînsuflețit de la morga spitalului și a seemnat că va respecta  regulile sanitare prevăzute pentru înmormântarea unei persoane decedate din cauza noului virus.

Familia susține că a murit de cancer

 

Pe certificatul de deces al bărbatului bărbatului de 41 de ani scrie că acesta a avut pneumonie Covid-19, insuficiență respiratorie severă și că a murit în urma stopului cardio-respirator, însă familia susține că acesta a murit de cancer.

„L-au scos din sicriul sigilat, l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu cu capac frigorific și au vrut să-l îngroape joi. După mare scandal, i-a convins poliția să-l înmormânteze astăzi (marţi – n.r.)”, a spus dr. Dinu Sădean, directorul DSP Suceava.

Unul dintre participanţii la înmormântare a intrat în direct pe Facebook din cimitir şi a ţipat în gura mare că bărbatul a murit de cancer şi că acum autorităţile obligă rudele să-l îngroape ca mort de COVID-19, pentru bani, potrivit Adevărul.

"Uitaţi ce să întâmplă la noi, în România. A murit de cancer şi ne obligă să-l înmormântăm de COVID ca să ia bani. Uitaţi, oameni buni! Ne obligă să-l îngropăm de COVID şi el a murit de cancer. Uitaţi, oameni buni, ce legi sunt!", a spus bărbatul.

La înmormântare au participat aproximativ 100 de persoane. Potrivit directorului DSP, rudele decedatului n-au vrut sub nici o formă să recunoască faptul că au umblat la sicriu, însă judiciariștii ar fi demonstrat fără tăgadă că asta a fost situația.

Dosar penal pentru soție

 

Femeia a fost amendată de DSP cu 10.000 de lei, cu posibilitatea să plătească 5.000 de lei în 15 zile, iar poliția i-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cercetările urmând a fi continuate sub coordonarea unui procuror. Amenda îi va fi trimisă prin poștă pentru că a refuzat să semneze procesul-verbal.

Pentru cinci rude care erau la priveghi DSP a dispus măsura autoizolării la domiciliu pentru 14 zile începând de marți. DSPvacontinua ancheta epidemiologică pentru a stabili dacă există și alți contacți.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO