Rudel Obreja, audiat la DNA in dosarul privind gala "Campion pentru Romania"

Rudel Obreja

Presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a venit, luni dimineata, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care DLAF a sesizat posibile acte de coruptie, comise in principal de Obreja, in contextul organizarii galei "Campion pentru Romania".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca Rudel Obreja discuta cu anchetatorii despre modul in care firma sa a castigat drepturile de exclusivitate pentru organizarea galei de box.

La sfarsitul lunii octombrie au fost audiati la Directia Nationala Anticoruptie fostul antrenor al lotului national de box Titi Tudor, vicepresedintele FRB, Fanel Trandafir, antrenorul lotului national de box feminin, Adrian Lacatus, si alti oameni din lumea boxului romanesc, in legatura cu organizarea Galei de box profesionist "Campion pentru Romania" de catre firma presedintelui FRB, Rudel Obreja, in cadrul careia a avut loc si meciul dintre Lucian Bute si francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfasurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Antrenorul Titi Tudor, membru in Biroul Federal al FRB, declara, la iesirea din sediul DNA, ca nu stie cine i-a acordat presedintelui Rudel Obreja drepturile exclusive de organizare a galei de box.

Titi Tudor sustinea ca in Biroul Federal din luna aprilie 2011 nu s-a discutat despre Gala Campion pentru Romania si preciza ca anumite paragrafe, care prevedeau eliberarea unei licente pentru organziarea evenimentului, au fost trecute in procesul verbal al sedintei dupa ce el il semnase.

Citește și
Sediul DNA
Cine este Ioan Irimie, propus pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Si noi ne intrebam cine i-a dat drepturile exclusive de organizare a galei firmei lui Obreja. Inainte de a incepe sa fac o declaratie am cerut sa vad si eu ce a fost scris in procesul verbal. Am fost foarte uimit, pentru ca in sedinta Biroului Federal nu s-a pus pe ordinea de zi eliberarea unei licente si a unei aprobari pentru organizarea acestei gale, dar era trecut in procesul verbal. Nu stiu cine a facut fals, eu am ramas surprins si totusi scrie. Nu am semnat ca primarul, au fost pasaje care au fost scrise la urma. El s-a laudat ca am obtinut organizarea unei gale de box si ca se ocupa el, ca nu are nevoie de o decizie a Biroului Federal, dar era totusi scris in procesul verbal", a mai spus atunci Titi Tudor.

Agentia MEDIAFAX a scris, in aprilie, ca Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a sesizat DNA, in aprilie, in legatura cu posibile acte de coruptie si alte fapte penale comise in principal de Rudel Obreja in contextul organizarii galei "Campion pentru Romania", eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucuresti.

In nota de control intocmita de inspectorii DLAF si inaintata DNA, nota obtinuta de MEDIAFAX, este descris modul in care Rudel Obreja, presedinte al Federatiei Romane de Box, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea galei de box "Campion pentru Romania" unei firme care ii apartinea tot lui.

In baza acestui contract de exclusivitate de la federatia condusa de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obtinut, prin negociere directa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, avand ca obiect "Promovarea brandului turistic al Romaniei". Valoarea a fost stabilita in baza unui studiu intocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "si-a insusit-o".

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia ca firma lui Rudel Obreja nu avea in niciun caz capacitatea tehnica si profesionala de organiza o asemena gala sau de a presta servicii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului national. Cu numai doua luni inainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajati - doi part-time cu patru ore pe zi si doi part-time cu doua ore pe zi - si-a adaugat ca activitati secundare "serviciile de reprezentare media" si "Activitatile agentiilor de publicitate". Firma insa nu a angajat vreun specialist in aceste domenii, din datele ITM reiesind ca pana la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiasi patru angajati: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic si un consilier juridic.

In aceste conditi, DLAF a ajuns la concluzia ca MDRT a incheiat contractul cu firma lui Obreja in baza exclusivitatii pe care aceasta o primise de la Federatia de Box condusa tot de el.

Imediat dupa obtinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantand cu sumele ce urmau sa fie obtinute din acest contract. MDRT a platit, la 1 februarie 2012, o prima transa din contract, in valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat in contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-si primi banii din contractul dintre MDRT si Europlus Computers. Plata s-a facut din bugetul MDRT, insa urma sa fie decontata din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cererea de rambursare a fost depusa in 16 februarie, insa autoritatea de management a acestui proiect in Romania a suspendat verificarea ei, pana la incheierea controlului DLAF.

"Pentru majorarea artificiala a valorii cheltuielilor efectuate in legatura cu organizarea galei, in corespondenta cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plati in valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist si care nu au legatura cu activitati de promovare a Romaniei. Aceste cheltuieli se refera la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comanda pentru Rudel Obreja, comisionul din vanzarea biletelor de intrare la gala, servicii de cazare si masa achizitionate inainte de incheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajatii Europlus Computers SRL, dineu dupa gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanta prestate in perioada iulie 2011 - ianuarie 2012", afirma inspectorii DLAF in documentul de control transmis DNA si obtinut de MEDIAFAX.

Valoarea totala a contractului dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Europlus Computers, firma presedintelui Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, care a organizat evenimentul in care a boxat si Lucian Bute, a fost de 1,93 milioane euro fara TVA.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunta ca firma lui Rudel Obreja va incasa suma de 1,53 milioane euro, fara TVA, cu aproape 400.000 euro mai putin decat valoarea din contract, intrucat nu si-a indeplinit unele obligatii.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului arata, in aprilie, ca sesizarile DLAF catre DNA se refera strict la activitatea societatii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achizitie publica pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilita in conformitate cu procedurile legale in vigoare, asa cum sunt ele prevazute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza ca, in urma analizarii respectarii prevederilor contractului de prestari servicii de publicitate dintre minister si societatea comerciala care a organizat gala de box, a constatat ca nu toate activitatile stabilite in contract au fost indeplinite si, prin urmare, asa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma initial stabilita. Astfel, MDRT a decis sa achite doar 1,54 de milioane de euro (fara TVA), in timp ce suma stabilita initial in contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fara TVA).

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Deputatul PDL Alin Trasculescu a fost eliberat. Ordonanta de retinere a expirat
Deputatul PDL Alin Trasculescu a fost eliberat. Ordonanta de retinere a expirat

Dupa o noapte petrecuta in arest, la Directia Cercetari Penale, deputatul PDL, Alin Trasculescu, a fost eliberat. Ordonanta de retinere a expirat in urma cu putin timp si politicianul a fost lasat sa plece acasa. Are insa interdictie de a parasi tara.

Cine este Ioan Irimie, propus pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie
Cine este Ioan Irimie, propus pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie

Ioan Irimie, propus la conducerea DNA, a fost seful DNA - Cluj pana in 2005, cand a fost revocat de Daniel Morar. 

Ministrul Justitiei a anuntat noii sefi ai Parchetului General si DNA: Tiberiu Nitu si Ioan Irimie
Ministrul Justitiei a anuntat noii sefi ai Parchetului General si DNA: Tiberiu Nitu si Ioan Irimie

Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi numele persoanelor care vor ocupa functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.