Romeo Beja, lider al mineriadei din 1999, arestat dupa 11 ani de la condamnare. Calculul gresit care l-a bagat dupa gratii

×
Codul embed a fost copiat

La aproape 11 ani de cand a fost condamnat Romeo Beja, mana dreapta a lui Miron Cozma, a ajuns la inchisoare. Gasit vinovat de organizarea mineriadei din anul '99, Beja a fugit imediat din tara si a obtinut azil politic in Austria.

S-a intors insa acasa cu cateva zile inainte ca pedeapsa sa se prescrie. Asa ca a fost prins.

Urmarit international de 11 ani, Romeo Beja, fost lider al minerilor, a aparut miercuri in Bucuresti.

Romeo Beja a venit in sala de judecata a Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca nu a avut incotro. Contesta masura executarii pedepsei si instanta nu era dispusa sa ii judece cererea in lipsa. Beja a fost recunoscut de magistrat caruia figura lui ii parea familiara. Fostul lider al minerilor a fost apoi retinut de jandarmi.

Citește și
Fostul premier Adrian Nastase s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurorii militari, in calitate de martor, in dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei. "O actiune imbecila a conducerii de la acel moment"

Romeo Beja contesta executarea pedepsei de 5 ani de inchisoare, pentru mineriada din 1999, pentru ca a calculat ca fapta s-a prescris. A gresit cu cateva zile asa ca politistii l-au incatusat si l-au dus la penitenciarul Rahova.

Beja a intrat in tara, cel mai probabil, prin frontiera de vest a Romaniei. Nimeni nu a bagat de seama ca acest individ este urmarit international. Fostul lider al minerilor si-a petrecut ultimii 11 ani in Austria, unde obtinuse statutul de azilant politic si nu putea fi extradat. O vreme a tinut legatura cu Miron Cozma.

Miron Cozma: "Pentru mine si pentru multi romani, Romeo Beja este un erou al miscarii sindicale. El si-a protejat familia din Romania pentru ca a avut curajul sa fuga din tara si bine a facut. Cred ca daca ma intreba pe mine ii spuneam sa nu vina."

Romeo Beja a fugit din Romania imediat dupa aflarea sentintei, 5 ani de inchisoare cu executare. El a fost gasit vinovat de subminarea puterii de stat in dosarul mineriadei din 1999 de la Costesti.

Miron Cozma: "A venit tocmai pe ideea ca stia foarte clar ca nu mai exista infractiunea subminarea puterii de stat si pe cale de consecinta mandatul acela de executare este nul de drept. Consider ca se face un abuz teribil."

Romeo Beja a fost incarcerat miercuri la penitenciarul Rahova.
 

Citește și...
Dosarul
Dosarul "Mineriada", reluat de la zero de procurorii militari. 211 persoane voi fi audiate pana la sfarsitul lui martie

La 26 de ani de la Mineriada din iunie 1990, procurorii militari au reluat de la zero acest dosar, iar marti au audiat martori si victime.

Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei.
Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei. "O actiune imbecila a conducerii de la acel moment"

 Adrian Nastase este audiat, joi, in Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Dupa Ion Iliescu, fostul premier le va povesti procurorilor militari ce stie despre evenimentele petrecute in Bucuresti in iunie 1990

Dosarul Mineriada. Petre Roman, la Parchet:
Dosarul Mineriada. Petre Roman, la Parchet: "Violentele din 13 iunie au avut ca tinta chiar persoana mea si guvernul meu"

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Recomandări
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.