Romeo Beja, lider al mineriadei din 1999, arestat dupa 11 ani de la condamnare. Calculul gresit care l-a bagat dupa gratii

Ultima actualizare: 27-02-2016 06:56

La aproape 11 ani de cand a fost condamnat Romeo Beja, mana dreapta a lui Miron Cozma, a ajuns la inchisoare. Gasit vinovat de organizarea mineriadei din anul '99, Beja a fugit imediat din tara si a obtinut azil politic in Austria.

S-a intors insa acasa cu cateva zile inainte ca pedeapsa sa se prescrie. Asa ca a fost prins.

Urmarit international de 11 ani, Romeo Beja, fost lider al minerilor, a aparut miercuri in Bucuresti.

Romeo Beja a venit in sala de judecata a Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca nu a avut incotro. Contesta masura executarii pedepsei si instanta nu era dispusa sa ii judece cererea in lipsa. Beja a fost recunoscut de magistrat caruia figura lui ii parea familiara. Fostul lider al minerilor a fost apoi retinut de jandarmi.

Romeo Beja contesta executarea pedepsei de 5 ani de inchisoare, pentru mineriada din 1999, pentru ca a calculat ca fapta s-a prescris. A gresit cu cateva zile asa ca politistii l-au incatusat si l-au dus la penitenciarul Rahova.

Beja a intrat in tara, cel mai probabil, prin frontiera de vest a Romaniei. Nimeni nu a bagat de seama ca acest individ este urmarit international. Fostul lider al minerilor si-a petrecut ultimii 11 ani in Austria, unde obtinuse statutul de azilant politic si nu putea fi extradat. O vreme a tinut legatura cu Miron Cozma.

Miron Cozma: "Pentru mine si pentru multi romani, Romeo Beja este un erou al miscarii sindicale. El si-a protejat familia din Romania pentru ca a avut curajul sa fuga din tara si bine a facut. Cred ca daca ma intreba pe mine ii spuneam sa nu vina."

Romeo Beja a fugit din Romania imediat dupa aflarea sentintei, 5 ani de inchisoare cu executare. El a fost gasit vinovat de subminarea puterii de stat in dosarul mineriadei din 1999 de la Costesti.

Miron Cozma: "A venit tocmai pe ideea ca stia foarte clar ca nu mai exista infractiunea subminarea puterii de stat si pe cale de consecinta mandatul acela de executare este nul de drept. Consider ca se face un abuz teribil."

Romeo Beja a fost incarcerat miercuri la penitenciarul Rahova.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO