Romanul acuzat de propaganda ISIS, cercetat sub control judiciar. Ce au descoperit anchetatorii in calculatorul sau

×
Codul embed a fost copiat

Tanarul de 17 ani din Craiova, acuzat de propaganda jihadista, a fost eliberat miercuri seara si va fi cercetat sub control judiciar.

"Era in stare sa-si dea viata pentru Allah si devenea violent daca ii atacai religia. Dar nu cred ca ar fi vrut sa faca rau cuiva". Astfel il descrie mama sa.

Miercuri, tanarul a fost dus la ''Institutul de Medicina Legala'' pentru expertiza. Autoritatile vor sa vada daca are sau nu discernamant dupa ce au aflat ca incerca sa cumpere de pe internet arme si grenade.

In plus, se lauda ca stie sa confectioneze bombe si voia sa fie martir pentru ISIS.

"Nu e alt Dumnezeu decat Allah". Cu aceasta "marturie de credinta" pe buze, Shahada - cum o numesc musulmanii, adolescentul a intrat pe usa de la DIICOT.

Citește și
diicot
Portretul lui Omar, fost Constantin, primul roman acuzat de propaganda extremist islamista. "Am devenit alta persoana"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Si-a punctat spusele cu un deget de la mana dreapta indreptat spre cer, gest care insoteste obligatoriu formula, spun cunoscatorii. A fost si o dovada ca noaptea petrecuta in spatele gratiilor nu a reusit sa ii zdruncine convingerile. Unele duse la exterm, potrivit procurorilor.

Adolescentul va fi supus unui examen psihiatric care va arata daca este in deplinatatea facultatilor mintale sau nu. In functie de acest rezultat se va decide soarta lui, cel putin pentru urmatoarele saptamani.

Procurorii vor sa afle daca tanarul a avut discernamant atunci cand a scris pe internet mesaje care arata ca se transforma intr-un mesager a DAESH in Romania.

"Acestea fiind spuse, toti acesti tirani cat si restul islamofobilor din Romania o sa plateasca un pret foarte scump pentru incalcarea sacralitatii a Profetului Muhammad cat si a religii Islamice."

... sau altele in care planuia atentate.

"Ai idee cam cat ar costa 2 AK -uri, 2 veste, 10 incarcatoare si 8 grenade?

"Esti constient ca stiu sa fac o bomba folosind doar 2 telefoane"

Sunt doar cateva dintre discutiile incredibile purtate de adolescent.

Mama baiatului incearca sa il inteleaga si oscileaza intre dragostea unui parinte convins ca fiul sau nu poate face rau cuiva, si agresivitatea cestuia cand venea vorba despre religie.

Mama: "Era foarte indoctrinat, era foarte violent si agresiv verbal dar doar daca ii atacai religia. Avea ganduri de plecare, sa studieze la medina, a zis ca isi da viata pentru Alah. Nici viata lui nu mai conta. Era un copil indragostit de religie."

Femeia da vina acum pe imamul care tine slujbele in moscheea din Craiova, pe care Constaitn o frecventa in ultima perioada.

Mama: ''Imamul de acolo nu trebuia sa il primeasca ca este minor. Inteleg ca s-a botezat. de ce a fost de acord? Adica el nu stie de ce venea vineri la moschee si cu cine pleca de acolo? Poate sunt altii in spatele mosheii asteia. Copilul meu nu are nicio vina."

De celelalta parte, imamul spune ca nu le poate interzice oamenilor sa se roage lui Alahh.

Imam: "A venit tatal sa nu il primim, noi nu avem cum sa facem asa ceva. "

Cei care il cunosc pe Constantin sunt mirati de preocuparile tanarului.

Tanasie Doru, vecin: "Nu am avut problem cu el ca vecin, venea pe la fiica mea la calculator, au aceiasi varsta…Din cate aparea cand venea pe la noi ,nici cea mai vaga idee nu am avut de el ca ar fii un baiat rau."

Profesor suplinitor: "Varsta teribilismului si trebuie judecati cu indulgenta, sa constientizeze gresala si poate se indreapta."

Anchetatorii nu cred ca este vorba de teribilism. Constantin intentiona sa-si puna casa la dispozitia sirienilor care voiau sa vina in Romania.

Politist: "Si-a aratat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic atat prin deplasarea in zonele in care acestia actioneaza pentru a lupta alaturi de el, cat si prin sacrificiul sau in state din Europa, la ordinul membriilor statului islamic. "

Ramane inca de vazut cum a ajuns Constantin ca la doi ani de la convertirea sa la Islam sa se radicalizeze si daca nu cumva l-a initiat cineva.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Mama si imamul romanului acuzat de propaganda ISIS. Cum a ajuns tanarul sa fie
Mama si imamul romanului acuzat de propaganda ISIS. Cum a ajuns tanarul sa fie "violent doar daca ii atacai religia"

"Era in stare sa-si dea viata pentru Allah si devenea violent daca ii atacai religia. Dar nu cred ca ar fi vrut sa faca rau cuiva". Astfel il descrie mama sa pe tanarul de 17 ani din Craiova, acuzat de propaganda jihadista.

Portretul lui Omar, fost Constantin, primul roman acuzat de propaganda extremist islamista.
Portretul lui Omar, fost Constantin, primul roman acuzat de propaganda extremist islamista. "Am devenit alta persoana"

Primul roman acuzat ca a facut propaganda pentru fundamentalistii islamisti este un craiovean in varsta de 17 ani. Tanarul a fost ridicat de politie, iar casa i-a fost perchezitionata.

Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala
Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala

Tanarul din Craiova acuzat de propaganda jihadista a fost retinut, marti seara, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.