Romanul acuzat de propaganda ISIS, cercetat sub control judiciar. Ce au descoperit anchetatorii in calculatorul sau


Ultimul update: Duminica 13 Decembrie 2015 00:01
Data publicarii: Joi 10 Decembrie 2015 07:37
Categorie: Stiri actuale

Tanarul de 17 ani din Craiova, acuzat de propaganda jihadista, a fost eliberat miercuri seara si va fi cercetat sub control judiciar.

"Era in stare sa-si dea viata pentru Allah si devenea violent daca ii atacai religia. Dar nu cred ca ar fi vrut sa faca rau cuiva". Astfel il descrie mama sa.

Miercuri, tanarul a fost dus la ''Institutul de Medicina Legala'' pentru expertiza. Autoritatile vor sa vada daca are sau nu discernamant dupa ce au aflat ca incerca sa cumpere de pe internet arme si grenade.

In plus, se lauda ca stie sa confectioneze bombe si voia sa fie martir pentru ISIS.

"Nu e alt Dumnezeu decat Allah". Cu aceasta "marturie de credinta" pe buze, Shahada - cum o numesc musulmanii, adolescentul a intrat pe usa de la DIICOT.

Si-a punctat spusele cu un deget de la mana dreapta indreptat spre cer, gest care insoteste obligatoriu formula, spun cunoscatorii. A fost si o dovada ca noaptea petrecuta in spatele gratiilor nu a reusit sa ii zdruncine convingerile. Unele duse la exterm, potrivit procurorilor.

Adolescentul va fi supus unui examen psihiatric care va arata daca este in deplinatatea facultatilor mintale sau nu. In functie de acest rezultat se va decide soarta lui, cel putin pentru urmatoarele saptamani.

Procurorii vor sa afle daca tanarul a avut discernamant atunci cand a scris pe internet mesaje care arata ca se transforma intr-un mesager a DAESH in Romania.

"Acestea fiind spuse, toti acesti tirani cat si restul islamofobilor din Romania o sa plateasca un pret foarte scump pentru incalcarea sacralitatii a Profetului Muhammad cat si a religii Islamice."

... sau altele in care planuia atentate.

"Ai idee cam cat ar costa 2 AK -uri, 2 veste, 10 incarcatoare si 8 grenade?

"Esti constient ca stiu sa fac o bomba folosind doar 2 telefoane"

Sunt doar cateva dintre discutiile incredibile purtate de adolescent.

Mama baiatului incearca sa il inteleaga si oscileaza intre dragostea unui parinte convins ca fiul sau nu poate face rau cuiva, si agresivitatea cestuia cand venea vorba despre religie.

Mama: "Era foarte indoctrinat, era foarte violent si agresiv verbal dar doar daca ii atacai religia. Avea ganduri de plecare, sa studieze la medina, a zis ca isi da viata pentru Alah. Nici viata lui nu mai conta. Era un copil indragostit de religie."

Femeia da vina acum pe imamul care tine slujbele in moscheea din Craiova, pe care Constaitn o frecventa in ultima perioada.

Mama: ''Imamul de acolo nu trebuia sa il primeasca ca este minor. Inteleg ca s-a botezat. de ce a fost de acord? Adica el nu stie de ce venea vineri la moschee si cu cine pleca de acolo? Poate sunt altii in spatele mosheii asteia. Copilul meu nu are nicio vina."

De celelalta parte, imamul spune ca nu le poate interzice oamenilor sa se roage lui Alahh.

Imam: "A venit tatal sa nu il primim, noi nu avem cum sa facem asa ceva. "

Cei care il cunosc pe Constantin sunt mirati de preocuparile tanarului.

Tanasie Doru, vecin: "Nu am avut problem cu el ca vecin, venea pe la fiica mea la calculator, au aceiasi varsta…Din cate aparea cand venea pe la noi ,nici cea mai vaga idee nu am avut de el ca ar fii un baiat rau."

Profesor suplinitor: "Varsta teribilismului si trebuie judecati cu indulgenta, sa constientizeze gresala si poate se indreapta."

Anchetatorii nu cred ca este vorba de teribilism. Constantin intentiona sa-si puna casa la dispozitia sirienilor care voiau sa vina in Romania.

Politist: "Si-a aratat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic atat prin deplasarea in zonele in care acestia actioneaza pentru a lupta alaturi de el, cat si prin sacrificiul sau in state din Europa, la ordinul membriilor statului islamic. "

Ramane inca de vazut cum a ajuns Constantin ca la doi ani de la convertirea sa la Islam sa se radicalizeze si daca nu cumva l-a initiat cineva.

VIDEO PROTVPLUS.RO