Beke Istvan, barbatul acuzat ca voia sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie din Targu Secuiesc, ramane in arest

Beke Istvan

ICCJ a decis miercuri ca Beke Istvan Attila sa ramana in arest preventiv, in dosarul in care este acuzat de DIICOT ca intentiona sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc.

Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, in urma unei decizii luata de Curtea de Apel Bucuresti, apoi el a facut contestatie, respins miercuri de instanta suprema, decizia fiind definitiva, informeaza Agerpres.

El este acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca Beke Istvan, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, a dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului "Tinut Secuiesc", si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Procurorii sustin ca Beke Istvan Attila planuia sa detoneze dispozitivul artizanal de la distanta prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmand sa fie amplasat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii Targu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militare de 1 Decembrie.

Citește și
Parada Bucuresti - Inquam Photos - 24
GALERIE FOTO: 35 de imagini surprinse de fotoreporterii Inquam la paradele de 1 Decembrie din Sibiu, Alba Iulia si Bucuresti
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Detonarea dispozitivului ar fi fost planuita inca din luna octombrie, in cadrul unei intalniri la care au luat parte membri ai organizatiei "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM.

"Din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca, in cursul zilei de 10.10.2015, pe raza judetului Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, pe parcursul careia numitul (...) a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie pe raza localitatii Targu Secuiesc, afirmand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens", precizeaza DIICOT.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin 3-4 petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan a afirmat ca de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasata in exteriorul magazinului sau situat in centrul localitatii Targu Secuiesc si ca va putea urmari marsul de Ziua Nationala a Romaniei si detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanta, "chiar daca va fi plecat din localitate cu familia".

"Pentru conspirarea activitatilor desfasurate, numitul (...) a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat sa se cumpere 'o cartela nou-nouta si un telefon la fel, apelezi si apoi le distrugi', Beke Istvan precizand ca 'la ce am avut noi, puteai sa fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'. (Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat si ridicat un dispozitiv electronic de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodata, urmarirea penala a materializat probator faptul ca, dupa momentul intalnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achizitionare a unui telefon mobil nou de pe site-ul 'rezistent telefon.ro')", mai spun procurorii.

Potrivit DIICOT, ca loc de amplasare a dispozitivului, a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca loc de amplasament un cos de gunoi din centrul localitatii situat pe traseul de deplasare a paradei militare, afirmand ca dupa actiune "o sa se spuna ca Targu Secuiesc a fost atacat de teroristi".

De asemenea, participantii la intalnire au folosit un limbaj codificat.

Astfel, unul dintre ei a insistat ca "trebuie sa facem o incercare, nu mananci pizza cu pofta, doar o gusti, vezi cum e", termenul de "pizza" fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmand: "Ar merita sa facem, macar sa acumulam experienta".

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, judetul Covasna, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitii, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucati achizitionate de Beke Istvan cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Moment emotionant la parada. Dacian Ciolos a consolat rudele militarilor ucisi:
Moment emotionant la parada. Dacian Ciolos a consolat rudele militarilor ucisi: "Sa te simti mandru de tatal tau, da?"

Premierul Dacian Ciolos a fost in centrul unor scene emotionante, de 1 Decembrie, dupa parada de Ziua Nationala.

GALERIE FOTO: 35 de imagini surprinse de fotoreporterii Inquam la paradele de 1 Decembrie din Sibiu, Alba Iulia si Bucuresti
GALERIE FOTO: 35 de imagini surprinse de fotoreporterii Inquam la paradele de 1 Decembrie din Sibiu, Alba Iulia si Bucuresti

Fotoreporterii de la Inquam Photos au surprins imagini spectaculoase de la parada de 1 Decembrie din Capitala, dar si de la evenimentele din Sibiu si Alba Iulia.

Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

Un barbat, membru al unei grupari nationaliste, care promoveaza alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria, a fost retinut, pentru ca intentiona sa detoneze o bomba, la parada din Targu Secuiesc.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.