Românii, tot mai speriați de facturile mari la gaze. Cât trebuie să achite o familie ca să se branșeze la rețea
Facturile mari la gaze și prețul destul de piperat pe care trebuie să îl plătească românii care vor să se lege la rețeaua de distribuție îi face pe unii români să amâne semnarea unui contract cu furnizorii.
În localitățile unde au fost aduse de curând conducte de gaz, prea puțini au început să își lege casele la ele deși, inițial, au cerut branșamentul. Preferă să folosească în continuare lemnul ca să se încălzească, pe care îl consideră mai ieftin.
În Poiana, județul Constanța, primăria a investit două milioane de lei ca să aducă rețeaua de gaze în localitate. Cinci sute de familii se estima că vor încheia contracte ca să se lege la conductă. Numai un sfert au și făcut asta. Restul se încălzesc în continuare cu lemne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Angela Chihaia, localnică: „Nu am avut bani și știți cum este, în limita posibilităților.”
Cel puțin 2.000 de lei trebuie să achite o familie ca să se branșeze la rețea
Cel puțin 2.000 de lei trebuie să achite o familie ca să se branșeze la rețea dacă are locuința la cel mult zece metri de conductă. Dacă distanța crește, crește și prețul.
Florin Teodericiu, primar Cricău: „Pot să se branșeze la gaze și în decurs de 5 ani investiția să le fie restituită, 20 la sută pe an din sumă și astfel oamenii își recuperează banii conform noilor reglementări.”
Localnic: „Era prea scump și trebuia să tragem gazul din stradă până acasă și nu ne-am permis. Ne-ar costa 7 mii de lei pentru branșare.”
Oamenii, speriați de facturi
Pe oameni îi sperie însă și facturile pe care ar urma să le plătească. În ultimul an, gazele naturale s-au scumpit cu 50 la sută. Lemnul, în schimb, spun cei care îl folosesc la încălzire, nu arde atât de mult la buzunar.
Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi: „Văzând facturile astea mari care au apărut acuma, cu noile reglementări, nu prea mai sunt de acord să-și tragă gaze.”
Ionica Ene, localnică: „La prețurile care sunt nu ne-am încurca pentru racordarea la gaze ne folosim la lemnele care le avem în coșuri. Foarte tare ne-au speriat facturile.”
Consiliul Concurenței se așteaptă ca în perioada următoare numărul branșamentelor la rețeaua de gaze să scădă
Anul trecut au fost numărate cu 170 la sută mai multe cereri de racordare decât în 2020 dar cei care au dus demersul până la capăt nu au fost la fel de mulți.
Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței: „Mi se pare că firmele își văd de viață în ritmul lor, nu se adaptează în acest business care este reglementat, în care tu ai monopol și nu te bați cu nimeni, doar are grijă statul să nu câștigi prea mulți bani, dar nici prea puțini. În acest gen de business nu simți nevoia să te adaptezi, indiferent să se întâmplă tu tot aia faci, toat atâtea branșamente faci.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, rețeaua de gaze se întinde pe aproximativ 40 de mii de kilometri iar o mie de localități din țară sunt conectate la conductele principale.
Peste jumătate din populația țării se încălzește însă cu lemne, în condițiile în care suntem al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană.