Ce artificii sunt legale și în ce condiții pot fi folosite. Petardele nu sunt omologate
Deși mai este până la Anul Nou, românii au început să se înarmeze cu petarde și pocnitori şi nu ezită să le folosească.
Puţin le pasă că pot să provoace incendii sau chiar să ajungă la spital. În mod normal articolele pirotehnice din anumite clase pot fi folosite doar de persoanele autorizate. Ceilalţi riscă amenzi uriaşe sau chiar, închisoare.
Într-un magazin din Timișoara se vând mai multe articole pirotehnice, însă nu toate sunt legale.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sunt materialele pirotehnice încadrate în categoria F1 pe care legea ne permite să le folosim. În schimb cele etichetate cu F2, F3, F4, P2, și T2 sunt periculoase și pot fi manevrate numai de persoane autorizate. Grav este că sunt pline pieţele de artificii și petarde de contrabandă, extrem de periculoase, spun chiar polițiștii.
Comisar-sef Adrian Nicolae Dinu, IGPR, șef Direcție Arme și Explozii: „Au fost constatate 55 de infracțiuni și aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.215 de lei. Totodată au fost confiscate 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.”
Petardele, de pildă, nu sunt omologate și sunt gândite doar ca să alunge animalele sălbatice agresive. Însă în fiecare sezon rece zeci de inconştienţi le cad victime.
La începutul anului un copil a ajuns la spital după ce o scânteie de la o petardă i-a sărit în ochi. Un altul a rămas iarna trecută fără două degete după ce o pocnitoare i-a explodat în mână.
Articolele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane. De asemenea, nu aveți voie să le manevrați la 50 de metri distanță de clădirile cu 4 etaje, la 100 de metri de cele cu peste patru niveluri ori la o distanță mai mică de 500 de metri de o pădure. Cei care nu respectă aceste reguli riscă şi 6.000 de lei amendă.
În cazul articolelor pirotehnice legale pe etichetă în limba română trebuie să apară denumirea, clasă, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care pot apărea dacă nu le depozitaţi sau manevraţi corect.
Au voie să cumpere aşa ceva doar cei care au împlinit 18 ani.