Românii s-au ospătat din belșug la festivalul orădean ”D’ale porcului”. ”Merge bine înainte!”
Un festival devenit tradiție a adunat la Oradea cei mai buni bucătari din comunele bihorene, care s-au întrecut în reţete cu carne de porc.
Preparatele au trecut apoi prin filtrul unui juriu format din chefi. Dar cei mai buni arbitri au fost tot mesenii care, evident, s-au ospătat cum se cuvine.
Bucătari: ”Haideți să-i dăm drumul la maioș, să-l pregătim!”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Maioșul este, de fapt, denumirea locală a caltaboșului.
Bucătar: ”Carne, slănină, capul de la porc, urechi, șoric. Și ficat, da”.
La câțiva metri distanță, un alt bucătar pregătea o vestită mâncare ardelenească - toroș.
Bucătar: ”Toroș - varză acră, de butoi, carne dulce, de purcel, acolo-s jumări, caltaboș pregătim, cârnați”.
Bărbat: ”Foarte bun. E bestial”.
Nici preparatele cu specific unguresc nu au lipsit din ceaune.
Femeie: ”Ne-am gândit să oferim prietenilor noștri un bob-guyaș delicios”.
Un alt bucătar i-a ademenit pe pofticioși cu felii subțiri de jambon afumat.
Client: ”E cam sărat un pic. Pentru mine, cel puțin. Da-i foarte bună”.
La asemenea meniu, în pahare a curs din belşug tăria.
Bărbat: ”O pălincă de prună de la Dobrești, merge bine înainte, pentru digestie”.
Client: ”Chiar produse tradiționale, făcute cu bun simț”.
Client: ”Cârnați, tot de la Sântandrei, și caltaboși, friptură, cârnați”.
”Juriu de cea mai bună calitate, produse senzaționale”
La festival, mâncarea și dansul au mers mână-n mână. La final, fiecare fel de mâncare a fost atent analizat și notat de chefi cu experienţă.
Chef Ciprian Nicolescu, antrenorul echipei naționale de bucătari: ”Căutăm autenticitate în rețete, căutăm produse locale”.
Nicolae Pop, directorul festivalului „D'ale porcului”: ”Lume multă, 14 echipe în concurs, juriu de cea mai bună calitate, produse senzaționale”.
Chiar dacă bucătarii au fost cei premiați, marii câștigători au fost cei din public, care au tot degustat.
Festivalul "D'ale porcului" - care a ajuns deja la a noua ediție - are și un imn, care însufleţeşte mereu petrecerea.
Văru' Săndel, „nașul” festivalului: ”Să tăiem porcii/ ai mei și-ai lui/ Să bem pălincă/ la De-ale porcului”.