Românii se pregătesc de Ziua Națională a României. Ce preparate au ales să pună pe masă de 1 decembrie
După plecarea celor care au avut un plan clar de sărbători, în orașele mari s-au aglomerat, miercuri, doar centrele comerciale. Mulți vor avea, joi, musafiri și meniu tradițional.
Unii au pus în coș inclusiv stegulețe tricolore, ca să simtă că este totuși sărbătoarea națională.
S-a dat startul la pregătirea mesei de 1 decembrie
Sute de luminițe roșii de la stopurile mașinilor au inundat parcările centrelor comerciale. Așa a arătat o zi la mall. Oamenii au dat buzna și la raioanele cu carne și în zona cu fructe și legume.
Bărbat: „Ca de obicei, în fiecare an nebunie. Nu știți cum e? Instinctul animalic”.
Femeie: „Foarte aglomerat. Toată lumea la cumpărături, e Sfântul Andrei, 1 decembrie. Câte un pic din fiecare”.
Cei care au rămas în orașe, se pregătesc pentru mesele de sărbătoare. Doar că, spre deosebire de alți ani, puțini au fost cu cărucioare mari, pline, cei mai mulți au luat strictul necesar în coșuri de mână.
Bărbat: „Pentru 1 decembrie ceva mai ușor așa, pentru că suntem în post. Varză cu ciolan”.
Femeie: „Trebuie să simțim mai mult decât cârnați și varză, să sperăm că va fi diferit anul acesta, să fie și altă latură, nu doar cea culinară. Avem alte așteptări. Să simțim și noi niște schimbări în bine”.
Mulți au luat cu asalt frigiderele cu ciolan.
Bunic: „Da, voiam să văd cum arată, nu m-am decis, dar să fie puțin și bun”.
Zumzăială a fost și în zona decorațiunilor de Ziua Națională.
Pentru că este vorba tot despre o aniversare, lumânările și artificiile de pe tort pentru 1 decembrie s-au transformat în astfel de stegulețe în diferite materiale și dimensiuni, și s-au dat destul de repede, rafturile sunt aproape goale. Sunt diferite modele, de plastic pentru desert sau mai mari pentru mașină, iar în băcanii s-au vândut, miercuri, foarte bine mezelurile și murăturile. Aici au venit cei cu meniurile stabilite încă de acasă.
Alexandra: „Am ales produse tradiționale pentru că mâine e 1 decembrie, avem invitați și încercăm să facem câteva platouri”.
Stefania Grama: „Produsele acestea tradiționale au mers foarte bine, și vinurile în special, brânzeturile maturate, dar și telemeaua”.
Cu ce preparate îi așteaptă restaurantele pe români
Pentru cei care nu vor să petreacă Ziua Națională în bucătărie, restaurantele s-au pregătit cu de toate. Sunt așteptate la masa de 1 decembrie peste 400 de persoane și s-au pregătit deja peste 250 de porții de ciolan cu iahnie. 30 de bucătari curăță, dezosează, condimentează și fierb la foc continuu.
Corina Ganea, chef bucătar: „Aici am pregătit ciolanul pentru iahnia cu ciolan, undeva la 30-40 de kg doar pe ciolan pentru o cantitate de peste 80 de kilograme de fasole de iahnie. Noi așa suntem învățați, să mănânce tradițional”.
Iar meniul de joi conține, pe lângă iahnie cu ciolan, carne la garniță în untură sau pastramă la tigaie. Totul cu murături aromate.