Românii din Anglia au organizat târguri cu produse tradiționale. Au sărbătorit 1 decembrie cu întârziere

Ultima actualizare: 04-12-2021 09:34

Fiindcă de Ziua Națională a României nu au avut liber, românii din Anglia au organizat în weekend mai multe târguri cu produse tradiționale.

A fost prilej de bucurie, și chiar de mândrie față de englezii veniți și ei "în vizită", să guste din bunătățile noastre.

Mirela și Laurențiu Ţâlea s-au mutat în Anglia în urmă cu 6 ani. Mirela e singura româncă din Marea Britanie care produce brânză românească din lapte... „englezesc”, de la o fermă locală din Sheffield. Până la anul, când își vor deschide propria fabrică, ce va duce brânza românească în magazinele englezilor, cei doi soți au mers la târgul din Doncaster, ca să își prezinte produsele.

Mirela Ţâlea: „Noi încercăm să alinăm dorul de țară, oferindu-le românilor o bucățică din sufletul nostru.”
Cei 17 participanți la târg, proprietari de mici afaceri locale, au adus produse de care s-au bucurat 500 de vizitatori. Printre ei s-au aflat și englezii, care nu au rezistat tentației de a gusta din bucăţele tradiționale românești.

„Am venit cu produse tradiționale de la mine din sat” spune un participant.

Brânză, cozonac, ciocolată de casă, prăjituri, mezeluri, toate au făcut deliciul vizitatorilor.

„În seara asta am fost prezentă cu cozonaci modovenești, poale-n brâu, din păcate s-au terminat... și dulciurile copilăriei, piersici, Albă-ca-Zăpada, nuci.”

„Am 8 sortimente de ciocolată de casă și vreau să aduc gustul copilăriei tuturor românilor care sunt plecați de la casa lor, de departe” spun alți români.

Vizitatorii s-au bucurat din plin de mâncărurile cu gust de „acasă”.

„Deși suntem departe de România și de țara noastră, avem ocazia să simțim și noi un pic gustul sărbătorilor” mărturisește o cumpărătoare.

Târgul fost organizat de singurul român din Marea Britanie care a purtat flacăra olimpică la Jocurile de la Londra, în 2012.

Alex Dan Dumitru, organizator: „Ne bucurăm să vedem atâți români. Avem nevoie de astfel de târguri, după cum vedeți un număr mare de expozanți, în costume populare /// Păstrăm tradiția în Marea Britanie”.

Pentru că sărbătorile îi vor prinde, din nou, departe de casă, românii din Anglia vor putea să se reîntâlnească în cadrul târgurilor care abia au început și vor continua și în zilele următoare, în diferite orașe din Regatul Unit.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO