20.000 de români s-au înscris la votul prin corespondență, iar termenul limită se apropie

20-08-2019 19:29


Au mai rămas 22 de zile în care românii din diaspora mai au timp să completeze formularul dacă vor să voteze la alegerile prezidenţiale, fie prin corespondenţă, fie la secţiile din străinătate.

Până în prezent, în jur de 20.000 de oameni au făcut asta.

Autorităţile precizează că datele celor care se vor înscrie online nu vor fi comunicate niciunei alte instituţii, după ce pe internet a apărut un zvon potrivit căruia adresele ar putea ajunge la ANAF. Pe de altă parte, un studiu publicat marți arată că mai puţin de jumătate dintre românii din diaspora mai vor să se întoarcă în ţară, o scădere de 20 de procente față de acum 3 ani.

În ultimele zile, pe internet au apărut zvonuri conform cărora dacă se înscriu pe internet să voteze şi îşi dau datele de reşedinţă, românii din diaspora ar putea fi vizaţi de Fisc.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente dezminte un asemenea scenariu.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, preşedintele AEP: „Evidența se face separat şi nu este la dispoziţia autorităţilor publice locale, cetăţeanul fiind radiat din ţară pentru aceste alegeri.”

Până acum, de la lansarea platformei votstrainatate.ro s-au înscris în aproape o lună peste 20.000 de persoane. Raportată la cele 3,6 milioane de români, câţi ar fi în afara ţării, potrivit Eurostat, cifra reprezintă doar 0,5%. Cei înscrişi pe lista electorală pentru votul prin corespondenţă vor fi extraşi din lista electorală pentru vot la secţie, dar dacă se răzgândesc şi nu vor să voteze prin corespondenţă pot vota şi tradiţional.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, preşedintele AEP: „Va primi un mesaj în ziua de vineri, pre-ziua votului în străinătate şi în mesaj îi spune: „Votul dumneavoastră a fost înregistrat sau nu a fost înregistrat". Cetăţeanul are posibilitatea să se deplaseze la secţia de votare în străinătate."

Autorităţile spun că vor prelungi cu 4 zile perioada de înscrieri online pentru alegerile prezidenţiale, care au loc pe 10 şi 24 noiembrie. În plus, promit că la votul de la secţie, în străinătate, nu vor mai fi liste scrise de mână, ci tablete în care datele vor intra automat, la scanarea buletinului, iar oamenii vor semna electronic, lucru care ar putea reduce timpul de vot. Oamenii de afaceri au cerut marți proceduri şi mai simple de vot.

Dragoş Anastasiu, manager companie turism: „Eu, dacă aş avea ceva de spus în ţara asta, aş spune: „nu are nimeni de ce să îşi petreacă mai mult de 15 minute la vot, punct”. Și cu asta veniţi cu soluţii, daţi drumul la votul online, daţi drumul la votul prin corespondenţă, faceţi 777.000 de secţii de votare.”

Un sondaj făcut pe 1.800 de români din diaspora, despre care autorii spun că este reprezentativ, arată că anul acesta doar 47% dintre românii plecaţi ar mai vrea să revină în ţară. Cei 53% care au renunţat la acest gând spun că motivele principale sunt corupţia, clasa politica actuală şi mentalitatea românilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO