România intră sub o „cupolă de ger”. Vor fi chiar și -20 de grade Celsius în următoarele nopți, în anumite zone
De miercuri seară, România intră sub o cupolă de ger. Meteorologii au emis inclusiv un cod galben, pentru următoarele cinci zile, şi anunţă nopţi cu - 20 grade Celsius.
Mai complicat va fi în Capitală, unde după patru zile de ninsoare, munţii de zăpadă rămaşi pe străzi vor îngheţa bocnă. În noaptea de miercuri spre joi au fost prognozate -13 grade, iar duminică noapte, -18 grade Celsius.
Meteorolog: „Se poate observa această culoare care indică masa de aer rece, masa de aer foarte rece, mai ales pe aici, pe partea de est și sud-est a continentului.”
Gerul va pune stăpânire pe România încă din această noapte. În unele zone, au fost deja zero grade Celsius. Va fi însă tot mai frig de la o zi la alta.
Codul galben, instituit de meteorologi, care anunță nopți și dimineți geroase, se întinde până pe 24 februarie. În această perioadă, noaptea se vor înregistra până la -18 grade Celsius, după cum arată estimările de acum. Totuși, meteorologii se așteaptă ca în anumite localităţi să fie și mai rău, în special în weekend.
Raul Ilea, meteorologul de serviciu al ANM: „Se vor înregistra valori de -20 de grade, este foarte posibil în partea de est a Transilvaniei. Posibil, pe ici, pe colo, și în partea de sud a țării, prin Oltenia, prin Muntenia. Pe fondul unei mase de aer reci care stagnează destul de mult timp asupra țării noastre.”
În sudul, estul și centrul țării temperaturile negative se vor menține și ziua. În acest caz maximele vor ajunge până la cel mult -6 grade Celsius.
Acolo unde a nins abundent, în ultimele zile, gerul va aduce și alte probleme, mai ales dacă autoritățile nu au curățat străzile. În Capitală, de pildă, multe dintre drumurile secundare sunt pline de zăpadă.
Larisa Antal, corespondent PROTV: „O adevărată provocare vor fi și astfel de trotuare necurățate pe care chiar și acum înaintez cu greu. Imaginați-vă că odată cu gerul toată această zăpadă amestecată cu apă va deveni ca o sticlă, un adevărat pericol pentru cei care vor trece pe aici.”
Un alt pericol îl reprezintă zăpada şi gheaţa de pe clădiri. Aici, bucăţi uriaşe au început să o ia la vale şi i-au pus în pericol pe oamenii care mergeau pe trotuar. În aceste situaţii, asociaţiile de proprietari sunt obligate să se ocupe de îndepărtarea zăpezii. Dacă nu, riscă amenzi. O variantă sunt, contracost, alpiniştii utilitari.
O femeie povestește că a lipit afișe pentru a le atrage atenția trecătorilor și a chemat autoritățile în ajutor. Poliția locală a pus o bandă în jurul stației de autobuz, astfel încât nimeni să nu se adăpostească acolo.
Danina Pilat: „De pe casă vine o cantitate foarte mare de zăpadă și cade pe acest refugiu, iar acum doi ani acoperişul, care este de sticlă, s-a spart, noroc că nu era nimeni înăuntru''.
Pompierii intervin în cazul instituțiilor publice sau atunci când țurțurii sunt prea mari ca să fie îndepărtaţi.
Prognoză meteo specială pentru București
Meteorologii au emis o prognoză specială și pentru Capitală.
Larisa Antal, corespondent PROTV: „În București, frigul se simte deja mai apăsat. Temperatura a scăzut de la 0 grade, cât a fost pe timpul zilei, la -5 acum. Meteorologii au emis, de altfel, o prognoză separată pentru Capitală. Gerul se instalează aici începând cu această noapte când vom resimți până la -13 grade Celsius. Cel mai rece va fi, totuși, în noaptea de duminică spre luni, când temperatura de afară va atinge chiar și -18 grade Celsius. Atenție, frigul resimțit ar putea fi și mai aspru de atât.”
În aceste condiții, în Capitală au loc mai multe acțiuni pentru ajutorarea oamenilor străzii. În jur de 300 de persoane fără adăpost au primit deja, în aceste zile friguroase, cazare în centrele Primăriei.
Totuși, începutul de martie va aduce înapoi căldura. La un un interval de doar o săptămână de la acest episod de ger vom ajunge să avem, în timpul zilei, chiar și peste 15 grade cu plus. Meteorologii spun că această alternanță, destul de bruscă de la rece la cald, este firească pentru această perioadă din an.