Romania apare pentru prima data pe harta turismului sexual. Decizia luata de hotelieri pentru a-i identifica pe pedofili
Tara noastra apare pentru prima data pe harta turismului sexual. Nu mai putin de 17 cazuri de pedofilie in care au fost implicati cetateni straini care au adus in camerele de hotel copii au fost inregistrate in Romania anul acesta.
Hotelierii au decis sa ia atitudine isi pregatesc personalul ca sa recunoasca turistii care sunt de fapt abuzatori sexuali. Thierry Hubert Marie, un francez de 49 de ani a fost prins intr-un hotel din Dej, in timp ce intretinea raporturi intime cu doi baieti de 15 si 16 ani. Patronul hotelului declara la vremea respectiva ca nu a banuit nimic.
Ioan Haitonic - patron hotel, in 2009: "Nu vorbea romaneste deloc nu stiu cum se descurca, eu ii spuneam bonjour si bon apetit cam atat, avea si aparate de filmat la el mereu . Veneau copii in vizita la el, ii vedeam la masa mancand, veneau ziua mai ales"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar astfel de cazuri au fost inregistrate tot mai des in Romania. Angajatii hotelurilor fie nu recunosc profilul unui pedofil, fie nu vor sa intervina pentru ca se tem.
Laurent Piucheral, reprezentant lant hotelier mondial: ”Cand este mentionat acest tip de problema, oamenii se gandesc automat ca problema este la hotel, nu la ceea ce se intampla in hotel ci hotelul in sine are o problema. Iar asta strica reputatia afacerii sau o poate ruina. Atunci, angajatii spun, eu nu am vazut nimic sau eu nu am vrut sa intervin. "
Acest lucru se va schimba, spun hotelierii, care au lansat un cod de conduita pentru prevenirea turismului sexual.
Florenta Marcu, reprezentant hotel: "Este important sa asiguram angajatiilor proprii o informasre corespunzatoare cu privire la metodelor de depistare ,raportare a cazurilor de abuz sexual"
Angajatii trebuie sa recunoasca semnele unui abuz sexual. Iar pentru asta sute de lucratori, de la menajere la receptioneri si manageri, din mai multe hoteluri din Romania, au fost invatati de psihologi cum sa recunoasca un posibil abuzator sau o victima.
Daniela Gheorghe, psiholog: "Copilului ii este teama. Chiar daca de cele mai multe ori adultul il convinge pe copil ca e bine ce face si este o complicitate intre ei doi. Adultii trebuie sa fie formati sa perceapa semnele. Adultii care lucreaza in hoteluri trebuie sa aiba curajul sa sune la politie."
Menajerele pot observa ce varsta are cel care viziteaza clientul sau cat timp petrece in camera de hotel, iar aceste elemente pot ajuta la identificarea unui suspect. Receptionerii pot cere informatii despre copilul care nu este insotit de parinte si ii pot contacta familia, ca sa se asigure ca el a fost lasat in grija altcuiva. Apoi, aceste informatii trebuie sa ajunga la politie.