Risc crescut de inundatii din cauza incalzirii vremii. Podurile de gheata de pe rauri, distruse de explozii controlate
Odata cu incalzirea vremii din ultimele zile apare riscul de inundatii. Pe multe rauri din tara, sloiuri intinse pe cativa kilometri s-au dislocat si au pornit la vale.
Cum apele ar putea sa se revese din clipa in clipa, a fost emis un cod galben de inundatii pe raurile Tisa, Viseu, Iza, Lapus, Somes si afluentii acestora. Avertizarea hidrologilor este valabila pana marti seara.
Dar natura a facut deja pagube intr-o localitate din Bistrita-Nasaud. O gospodarie a fost inundata dupa ce apele raului Rebra au iesit din matca, din cauza unui zapor de doi kilometri. Asa ca pompierii au intervenit pentru a distruge bucatile mari de gheata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A fost nevoie de patru explozii pentru a sparge gheata formata pe raul Rebra, un important afluent al Somesului.
Marius Rus, purtator de cuvant ISU Bistrita Nasaud: "Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Bistrita a actionat pentru distrugerea unui zapor cu o lungime de 2 kilometri, care s-a format pe raul Rebra, la intrare in localitate. Pompierii militari au actionat cu circa 2 kilograme de material exploziv."
Militarii au fost chemati pentru ca gospodariile oamenilor sa nu fie inundate. Un singur localnic a avut de suferit dupa ce raul a iesit din matca si si-a facut drum chiar prin curtea lui. Barbatul a reusit sa fuga din calea apelor, iar pentru cateva zile este nevoit sa stea la cunoscuti.
Primarul spune ca in fiecare an au de-a face cu aceeasi problema.
Stefan Danci, primar Rebra: "E o zona dreapta aici si nu mai apuca viitura, nu mai are posibilitate sa impinga din spate, apa iese pe margini si se intampla minunea pe care o vedem aici. Mai are de venit 30 de kilometri. Tot asa bucati mari, masive de gheata. Va dati seama ce se intampla. De-abia au venit pe o distanta de 12 kilometri."
Situatia este critica si pe raul Lapus din Maramures, unde bucati imense de gheata coboara amenintator.
Dupa incalzirea vremii, mai multe localitati din nord-vestul tarii ar putea fi afectate de inundatii. Pe multe rauri, sloiuri intinse pe cativa kilometri s-au dislocat si au pornit la vale.