RFI: Ministrul Pastirnac este contrazis de Eurostat in privinta numarul de copii romani nascuti in strainatate


Ultimul update: Sambata 06 Mai 2017 07:23
Data publicarii: Miercuri 03 Mai 2017 13:18
Categorie: Stiri actuale
Andreea Pastarnac

Eurostat nu are date legate de numarul de copii romani nascuti in strainatate in anul 2016, transmite RFI, potrivit News.ro.

Eurostat a raspuns astfel unei intrebari legate de afirmatiile ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac care a spus ca, potrivit statisticilor Eurostat, anul trecut s-au nascut mai multi copii romani in strainatate decat tara.

Eurostat, oficiul european de statistica, contactat la Luxembourg de RFI, a precizat ca cele mai noi date pe care le detine in ce priveste natalitatea sunt cele pentru 2015, neavand deocamdata date pentru anul 2016.

In plus, metodologia realizarii statisticilor aduce informatii doar despre numarul de copii straini nascuti intr-o tara si cati dintre ei provin din alte state ale Uniunii Europene in functie de originea mamei, nu despre nationalitatea fiecarui copil.

Ministrul Andreea Pastirnac nu a putut fi contactata pentru un punct de vedere.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a declarat, marti, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor si studentilor, ca anul trecut pentru prima data s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania, ceea ce ”ridica extrem de multe semne de intrebare”.

”Astazi avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati (din diaspora - n.r.) si anul trecut pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine, care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac.

Eurostat: Peste 2,5 milioane de romani sunt rezidenti legali in alte state din UE, cei mai multi in Italia si Spania

Peste 2,5 milioane de romani sunt rezidenti legali in alte state din Uniunea Europeana, arata calculele News.ro pe baza ultimelor date inregistrate de biroul statistic european Eurostat, valabile pentru 1 ianuarie 2015.

Iin Italia, Spania si Ungaria, cetatenii romani se afla pe locul intai in clasamentul imigrantilor dupa cetatenie, in timp ce in alte sase state membre ale UE, romanii se numara printre cele mai numeroase cinci comunitati straine.

Cei mai numerosi romani se afla in Italia, unde erau inregistrati, la inceputul anului 2015, 1,132 milioane de cetateni romani, reprezentand 22,6% din numarul total al strainilor din peninsula.

In Spania erau inregistrati, la aceeasi data, 708.400 de romani, adica 15,9% din totalul strainilor, iar in Ungaria - 28.600 de cetateni romani, ce reprezinta 19,7% din totalul strainilor.

Alte state din UE cu comunitati importante de cetateni romani sunt Germania, cu 345.800 de persoane cu cetatenie romana inregistrate la 1 ianuarie 2015, al patrulea contingent de straini, Marea Britanie (178.300 cetateni romani, locul 5), Austria (71.300, locul 5), Portugalia (31.500, locul 4), Danemarca (18.800, locul 4) si Slovacia (5.300, locul 3).

Dupa Romania, Polonia este urmatoarea tara europeana cu cei mai multi cetateni care locuiesc in alte state membre, cu circa 1,9 milioane persoane inregistrate la inceputul anului 2015.

Eurostat a inregistrat si statistici privind locul nasterii cetatenilor straini rezidenti, in cazul romanilor existand uneori diferente semnificative, mai ales ca urmare a numarului mare de cetateni din Republica Moldova care au primit cetatenie romana - si sunt automat inregistrati ca romani in alte state din UE -, dar si a numarului semnificativ de persoane nascute in Romania care s-au stabilit in Ungaria.

Totusi, state precum Germania si Portugalia nu au statistici repferitoare la tara nasterii, ci doar la cetatenia strainilor de pe teritoriul lor.

Astfel, in Italia sunt inregistrati 1,132 milioane de cetateni romani si doar 1,016 milioane de persoane nascute in Romania, diferenta de circa 116.000 de persoane fiind cetateni romani nascuti in alte state (Republica Moldova sau Ucraina, in proportie covarsitoare).

De asemenea, in Spania sunt 708.400 de cetateni romani si doar 646.200 persoane nascute in Romania, diferenta fiind de 62.200 de persoane cu cetatenie romana, dar care nu s-au nascut in Romania.

O diferenta inversa este in Ungaria, unde sunt inregistrate ca rezidente 28.600 de persoane cu cetatenie romana si 203.400 de persoane nascute in Romania, ceea ce inseamna ca 174.800 de persoane nascute in Romania care locuiesc in Ungaria au primit o alta cetatenie, ungara sau a altui stat.

In cazul Ungariei, diferenta poate fi explicata si prin schimbarile de frontiere si de populatie intre Romania si Ungaria din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Andreea Pastarnac Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Anul trecut s-au nascut mai multi copii in Diaspora decat in Romania. Autoritatile le trimit manuale de limba romana
Anul trecut s-au nascut mai multi copii in Diaspora decat in Romania. Autoritatile le trimit manuale de limba romana
Mesajul lui Klaus Iohannis de Paste pentru romanii din tara si din diaspora. Ce urari au publicat pe Facebook politicienii
Mesajul lui Klaus Iohannis de Paste pentru romanii din tara si din diaspora. Ce urari au publicat pe Facebook politicienii
Basarabenii din diaspora ar putea ramane fara drept de vot. Reactia presedintelui Parlamentului din Moldova
Basarabenii din diaspora ar putea ramane fara drept de vot. Reactia presedintelui Parlamentului din Moldova
Cine este Andreea Pastarnac, propusa ministru pentru Romanii de Pretutindeni
Cine este Andreea Pastarnac, propusa ministru pentru Romanii de Pretutindeni
VIDEO PROTVPLUS.RO
turisti
Patru turiști polonezi, rătăciţi pe un drum forestier din Maramureş. Cum au fost găsiţi
Restaurant din centrul Galatiului, cuprins de incendiu. Vâlvătaia puternică a topit bucăţi din faţada
Rezultate titularizare 2019. Azi sunt afișate rezultatele la proba scrisă. Când se depun contestațiile
Românii merg cu diplome în străinătate și ajung să lucreze în saloane sau în cafenele
Un bărbat a intrat cu maşina pe trotuar în Iaşi şi a rupt stâlpii. Ce ar fi consumat
Sat din Sibiu, lovit de un adevărat potop. Maşinile, aruncate de ape peste case
Femeie prinsă la graniţă când căra 4 saci plini cu pietre
Femeie prinsă la graniţă când căra 4 saci plini cu pietre. Ce ascundea de fapt
„Via Transilvanica", drumul de 1.000 de km care va străbate România, prinde contur
”Primiți ursul sau îl împușcăm?” Cu un singur gest, turiștii condamnă animalele pe viață
Sănătatea românilor depinde de un sistem care e la un pas de colaps. Dezastrul de la CNAS
Cum trebuie setat aerul condiționat. O temperatură prea mică poate provoca probleme mari
Imaginile surprinse înainte ca Neagoe să facă infarct. Jucătorii au început să se roage