RFI: Ministrul Pastirnac este contrazis de Eurostat in privinta numarul de copii romani nascuti in strainatate
Eurostat nu are date legate de numarul de copii romani nascuti in strainatate in anul 2016, transmite RFI, potrivit News.ro.
Eurostat a raspuns astfel unei intrebari legate de afirmatiile ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac care a spus ca, potrivit statisticilor Eurostat, anul trecut s-au nascut mai multi copii romani in strainatate decat tara.
Eurostat, oficiul european de statistica, contactat la Luxembourg de RFI, a precizat ca cele mai noi date pe care le detine in ce priveste natalitatea sunt cele pentru 2015, neavand deocamdata date pentru anul 2016.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
In plus, metodologia realizarii statisticilor aduce informatii doar despre numarul de copii straini nascuti intr-o tara si cati dintre ei provin din alte state ale Uniunii Europene in functie de originea mamei, nu despre nationalitatea fiecarui copil.
Ministrul Andreea Pastirnac nu a putut fi contactata pentru un punct de vedere.
Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a declarat, marti, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor si studentilor, ca anul trecut pentru prima data s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania, ceea ce ”ridica extrem de multe semne de intrebare”.
”Astazi avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati (din diaspora - n.r.) si anul trecut pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine, care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac.
Eurostat: Peste 2,5 milioane de romani sunt rezidenti legali in alte state din UE, cei mai multi in Italia si Spania
Peste 2,5 milioane de romani sunt rezidenti legali in alte state din Uniunea Europeana, arata calculele News.ro pe baza ultimelor date inregistrate de biroul statistic european Eurostat, valabile pentru 1 ianuarie 2015.
Iin Italia, Spania si Ungaria, cetatenii romani se afla pe locul intai in clasamentul imigrantilor dupa cetatenie, in timp ce in alte sase state membre ale UE, romanii se numara printre cele mai numeroase cinci comunitati straine.
Cei mai numerosi romani se afla in Italia, unde erau inregistrati, la inceputul anului 2015, 1,132 milioane de cetateni romani, reprezentand 22,6% din numarul total al strainilor din peninsula.
In Spania erau inregistrati, la aceeasi data, 708.400 de romani, adica 15,9% din totalul strainilor, iar in Ungaria - 28.600 de cetateni romani, ce reprezinta 19,7% din totalul strainilor.
Alte state din UE cu comunitati importante de cetateni romani sunt Germania, cu 345.800 de persoane cu cetatenie romana inregistrate la 1 ianuarie 2015, al patrulea contingent de straini, Marea Britanie (178.300 cetateni romani, locul 5), Austria (71.300, locul 5), Portugalia (31.500, locul 4), Danemarca (18.800, locul 4) si Slovacia (5.300, locul 3).
Dupa Romania, Polonia este urmatoarea tara europeana cu cei mai multi cetateni care locuiesc in alte state membre, cu circa 1,9 milioane persoane inregistrate la inceputul anului 2015.
Eurostat a inregistrat si statistici privind locul nasterii cetatenilor straini rezidenti, in cazul romanilor existand uneori diferente semnificative, mai ales ca urmare a numarului mare de cetateni din Republica Moldova care au primit cetatenie romana - si sunt automat inregistrati ca romani in alte state din UE -, dar si a numarului semnificativ de persoane nascute in Romania care s-au stabilit in Ungaria.
Totusi, state precum Germania si Portugalia nu au statistici repferitoare la tara nasterii, ci doar la cetatenia strainilor de pe teritoriul lor.
Astfel, in Italia sunt inregistrati 1,132 milioane de cetateni romani si doar 1,016 milioane de persoane nascute in Romania, diferenta de circa 116.000 de persoane fiind cetateni romani nascuti in alte state (Republica Moldova sau Ucraina, in proportie covarsitoare).
De asemenea, in Spania sunt 708.400 de cetateni romani si doar 646.200 persoane nascute in Romania, diferenta fiind de 62.200 de persoane cu cetatenie romana, dar care nu s-au nascut in Romania.
O diferenta inversa este in Ungaria, unde sunt inregistrate ca rezidente 28.600 de persoane cu cetatenie romana si 203.400 de persoane nascute in Romania, ceea ce inseamna ca 174.800 de persoane nascute in Romania care locuiesc in Ungaria au primit o alta cetatenie, ungara sau a altui stat.
In cazul Ungariei, diferenta poate fi explicata si prin schimbarile de frontiere si de populatie intre Romania si Ungaria din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.