Reportaj Stirile ProTV la sediul EBU. Intrebarile despre Eurovision la care Uniunea REFUZA sa ofere raspunsuri
A mai ramas o saptamana pana la Eurovision 2016, competitie la care artistul roman Ovidiu Anton a castigat dreptul de participa, dupa ce a fost ales de mii de oameni sa ne reprezinte tara.
SEMNEAZA AICI PETITIA PRIN CARE SUSTII PARTICIPAREA ROMANIEI LA EUROVISION 2016
Din pacate, insa, disputele financiare si o datorie de 14,5 milioane de euro pe care Televiziunea Romana a acumulat-o din 2007 pana in prezent au determinat European Broadcasting Union sa ne excluda din competitie. Luni, o echipa a Stirile Pro TV a ajuns la sediul central al Uniunii, din Geneva, pentru a afla povestea completa care sta in spatele acestei decizii.
Cele mai importante decizii care privesc soarta concursului Eurovision sunt luate in Elvetia, la Geneva. Acolo, organizatorii au decis sa excluda Romania din competitie, cu doar 3 saptamani inainte de eveniment. Asta, desi, cu acordul lor, tara noastra si-a organizat anul acesta concursul national si a desemnat un castigator.
"In spatele meu se afla sediul European Broadcasting Union, industrie ce reuneste televiziunile si posturile de radio publice din 56 de tari, cu un public potential de 1 miliard de oameni. Aceeasi institutie organizeaza si Eurovision, o competitie la care un roman a castigat prin concurs dreptul de a participa. Prin decizia de a-l exclude pe Ovidiu Anton, Uniunea isi incalca, insa, propriile valori declarate si anume: a veni in sprijinul cetatenilor mai presus de orice interes financiar si a acorda acestora sanse egale.", relateaza de la fata locului Alexandra Tanasescu, corespondent Stirile ProTV.
Directorul general al Uniunii, precum si ceilalti reprezentanti, au refuzat sa comenteze situatia artistului Ovidiu Anton, lasat pe dinafara.
Michelle Roverelli, director de comunicare EBU: "Cred ca directorul general nu doreste sa vorbeasca despre asta."
Reporter: "Dar poate altcineva?"
Michelle Roverelli: "Nimeni nu va vorbi despre asta"
Reporter: "Dar de ce?"
Michelle Roverelli: "Pentru ca avem un comunicat oficial si asa merg lucrurile. Nu vrem sa adaugam nimic."
Reporter: "Dar comunicatul nu contine toate raspunsurile."
Michelle Roverelli: "Da, stiu, nu toate comunicatele o fac."
In ciuda unui argument puternic, o datorie de 14,5 milioane de euro pe care Romania nu a achitat-o, Uniunea lasa, totusi, multe intrebari fara raspuns:
- De ce a acceptat in toti acesti ani sa primeasca Romania in competitie, in ciuda datoriilor de care stia?
- De ce EBU a lasat zeci de mii de romani sa voteze prin SMS-uri platite un artist, pentru ca apoi sa anunte cu 3 saptamani inainte de concurs exluderea lui?
- Si, cel mai important, de ce refuza dreptul unui cetatean european de a lua parte la o competitie care presupune egalitate de sanse?
European Broadcasting Union a anuntat pe 22 aprilie ca, din cauza unei datorii de 14,5 milioane de euro, Romania nu va putea participa la Eurovision 2016. Pro TV a inaintat o scrisoare de intentie catre EBU pentru a-i oferi lui Ovidiu Anton sansa de a participa.
Organizatorii au refuzat, insa, orice discutie si au postat pe pagina lor de Facebook ca PRO TV nu poate transmite Eurovision pentru ca nu este membru al asociatiei. Asta desi in Germania, intre 2010 si 2012, televiziunii private PRO 7 i s-a permis sa fie partenerul televiziunii publice, in organizarea concursului national, pentru a ajuta competitia sa castige vizibilitate.
Ovidiu Anton a castigat finala Eurovision Romania, o preselectie facuta cu acordul EBU. Are tot dreptul si merita sa urce pe scena de la Stockholm in aceasta luna, indiferent daca spectacolul se transmite sau nu in Romania. Peste 18.000 de romani au semnat petitia de sustinere pentru Ovidiu Anton.