Reportaj din comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara. De ce se ofera gratis tinerilor un teren pentru casa


Ultimul update: Marti 19 Mai 2015 06:52
Data publicarii: Sambata 16 Mai 2015 18:00
Categorie: Stiri actuale

Decat codas la oras, mai bine la tara fruntas!Iata deviza cu care un primar din Judetul Constanta vrea sa ii atraga la el in localitate pe tinerii fara ocupatie.

Le ofera gratis terenul pentru a-si construi o locuinta si, ca bonus, le mobileaza si o camera cand casa e gata. Primarul sustine ca nu va fi tanar care sa nu isi gaseasca de munca in agricultura, zona fiind renumita pentru sere si livezi.

Ideea de a intineri satul i-a venit primarului de la Pestera, in judetul Constanta. Cu toate ca a devenit comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara, multi tineri au plecat de aici la munca in strainatate. Asa ca primarului i-a venit o idee cu care sa ii atraga pe somerii de la oras.

Valentin Vrabie, primar: "Beneficiaza gratuit de racordarea la reteaua de apa, energie electrica si la finalizarea lucrarilor de mobilarea unui dormitory. Specific ca suprafetele pe care se va construi sunt de minim 1000 de m2 vrem sa pastram aceasta atmosfera rurala si nu sa inghesuim casa langa casa"

Iar doritorii au aparut mai repede decat s-ar fi asteptat oricine. Doinita Constantinescu, consilier Primaria Pestera: "In acest moment, la primaria comunei Pestera exista peste 210 cereri de teren in vederea construirii de locuinte"

Cu siguranta nu toti vor primi terenul gratis pentru ca principala conditie este ca tinerii sa demonstreze ca au bani suficienti ca sa-si construiasca o casa. Dar agricultura este viitorul, sustine primarul.

Valentin Vrabie, primar: "La noi este o zona unde se preteaza legumicultura, cei care vor sa mearga in directia asta platesc cu 50 la suta mai putin adica undeva la 0,50 de bani metrul cub iar cei care cresc animale apa pentru animale este gratis."

Ozana, de 35 de ani, i-a urmat indemnul. Si-a vandut apartamentul de la oras si, de doi ani, s-a mutat la Pestera: "Conditiile de aici sunt mai ieftine ca la oras, e un leu metrul cub de apa, mai cresc o gaina un porc, o leguma sanatoasa, o microferma, asa, porci, gaini, iepuri, se poate da, avem pamant"

"La oras ce sa faci? Sa o luam pe aia dreapta, s-au inchis fabric, tot ce sa fac sa se plimbe asa pe strada fara niciun venit. Daca muncesti castigi daca stai la umbra nu castigi", spune un localnic.

Iar pe tinerii care cred ca se rup de civilizatie daca se muta la tara, primarul ii linisteste: la Pestera exista internet wireless, iar televiziunea si serviciul de telefonie sunt prin fibra optica.

 

Tags: pestera, constanta,

Un arhitect din Brasov construieste case de 1.000 euro. Cum arata locuintele din paie, extrem de populare in Norvegia
Romanii raman saraci, dar proprietari. Cum am ajuns lideri intr-un clasament in care patria francului e pe ultimul loc
VIDEO PROTVPLUS.RO