Reguli noi pentru acordarea cetățeniei pentru străinii căsătoriți cu români. Modificarea legii a ajuns în Senat
Un proiect de completare a legislației actuale ar putea deschide noi posibilități pentru străinii care vor să obțină cetățenia română.
Potrivit documentului, străinii căsătoriți cu români ar putea cere cetățenia română dacă mariajul este înregistrat în registrele noastre de stare civilă de cel puțin 10 ani. În acest caz, nu ar mai conta în ce țară domiciliază cuplul.
Marioara este căsătorită de 12 ani cu un cetățean italian și locuiește la Milano. Șotul ei, Andrea, și-a dorit să obțină cetățenia română, dar a renunțat.
Marioara Popescu: „Eu am obținut cetățenia italiană la un an și jumătate după căsătoria cu dumnealui, i-ar fi plăcut să poată cere și el cetățenie, din păcate ne-am oprit direct la prima fază, n-am putut să facem prea multe pentru că una dintre condiții pentru a putea cere cetățenie română este aceea de a avea rezidența stabilă, domiciliu stabil în România, noi lucrăm și suntem stabiliți în Italia”.
Străinii vor putea obține mai ușor cetățenia românească
O inițiativă legislativă depusă la Senat propune ca cetățenia română să poată fi obținută, la cerere, de cetățenii străini, dacă sunt căsătoriți cu cetațeni români de cel puțin 10 ani, de la data înregistrării în registrele de stare civilă române, fără să conteze unde au locuit în acest timp.
Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament și apoi promulgat, ar fi o nouă variantă de obținere a cetățeniei române de către cetățenii străini, care s-ar adăuga actualelor condiții.
În prezent, cetățenia română se poate acorda, la cerere, dacă cetățeanul străin domiciliază pe teritoriul român de cel puțin cinci ani de la data căsătoriei cu cetățeanul român.
Aproximativ 5,7 milioane de cetățeni români ar fi stabiliți în străinătate. Cei mai mulți se află în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Statele Unite ale Americii, arată datele oficiale care se referă la persoanele înregistrate în respectivele țări. Sunt însă date relative, spun oficialii atâta vreme cât există români care nu și-au reglementat situația juridică în statul în care locuiesc, mai ales că, în interiorul Uniunii Europene, acest lucru nu este obligatoriu.
Restul regulilor privind obținerea cetățeniei se referă la cunoașterea limbii române, a noțiunilor de cultură, a prevederilor Constituției și a imnului național. Cetățenia se acordă în baza unui dosar și a unui interviu susținut ulterior în fața oficialilor Autorității de Cetățenie.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, senat, proiect de lege, cetățenie,
Dată publicare:
05-12-2024 08:25