Recrutau migranți și îi treceau frontiera. Cât plătea o persoană pentru un astfel de transport ilegal
Trei persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare de trafic de migranţi au fost reţinute. Suspecții recrutau migranți, îi adăposteau în România, după care îi ajutau să treacă ilegal frontiera.
Gruparea ar fi acţionat timp de trei ani. Suspecții cereau pentru un astfel de transport ilegal sume cuprinse între 4.000 şi 4.500 de euro de persoană.
În timpul anchetei au fost oprite şapte astfel transporturi de migranţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În total au fost puse în executare cinci mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Cluj-Napoca, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migraţi şi complicitate la trafic de migranţi.
„Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 2020-2023, ar fi fost constituit un grup infracţional care ar fi acţionat în scopul obţinerii de beneficii materiale prin facilitarea migraţiei ilegale, respectiv recrutarea migranţilor, adăpostirea acestora pe teritoriul României şi, ulterior, ar fi înlesnit trecerea ilegală a frontierei de stat, destinaţia finală fiind ţări din vestul Europei. Pentru a da o aparenţă de legalitate activităţii infracţionale, membrii grupului ar fi realizat recrutarea migranţilor, prin intermediul unor firme de plasare a forţei de muncă, le-ar fi încheiat contracte de muncă fictive, pe perioade scurte, şi le-ar fi facilitat trecerea ilegală a graniţei României, încasând de la fiecare migrant sume cuprinse între 4.000-4.500 de euro”, conform procurorilor DIICOT Cluj-Napoca, citați de Agerpres.
De asemenea, unul dintre bărbaţi ar fi intermediat, în numele unei societăţi comerciale, obţinerea avizelor de muncă, în schimbul a 750 de euro, pentru fiecare dosar.
Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate şi oprite şapte transporturi ilegale de migranţi, şase pe teritoriul României şi unul în Ungaria.
În urma percheziţiilor de miercuri au fost descoperite şi ridicate mai multe telefoane mobile şi laptopuri, suporţi amovibili de memorie, 3.000 de euro şi înscrisuri.
Joi, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj-Napoca au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 3 persoane bănuite, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.