Recomandările Poliției Rutiere la începerea școlii. Ce trebuie să facă șoferii și pietonii

Ultima actualizare: 13-09-2020 16:53
politia copii la scoala

Polițiști rutieri au emis o serie de recomandări la începerea școlilor, prevăzută pentru luni, 14 septembrie. Brigada de Poliție Rutieră a comunicat la ce trebuie să fie atenți șoferii și pietonii, în situația unei creșteri semnificative a traficului.

Polițiștii rutieri vor fi pe stradă în apropierea școlilor dar și în zonele unde se așteaptă creșteri ale valorilor de trafic, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere, preluat de news.ro.

„Şoferilor le este recomandat să circule cu prudenţă, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public, să nu staţioneze în locuri care ar putea împiedica traficul rutier şi să lase maşina acasă, în cazul în care distanţa către şcoală este scurtă sau dacă este absolut necesar” a transmis BPR.


Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomeraţie, poliţiştii solicită conducătorilor de autovehicule următoarele:

- să circule cu prudenţă, în special în zona trecerilor pentru pietoni şi a unităţilor de învăţământ;
- să păstreze „centrul liber” al intersecţiei;
- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
- să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
- să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
- să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţiştilor rutieri;
- să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere;
- să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv.

De asemenea, Brigada Rutieră recomandă părinţilor „să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar. Dacă distanţa dintre domiciliu şi unitatea de învăţământ este mică, le recomandăm să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât şi celorlalţi participanţi la trafic”.

Pietonilor le este recomandat să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate şi semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic şi sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată si înţeleasă de către conducătorii auto.

În acelaşi context, pietonii trebuie să ţină cont de o regulă importantă pentru siguranţa lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influenţează capacitatea de atenţie şi reacţie a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbeşte la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO