Recoltele de toamnă târzie, sursă importantă de profit pentru fermierii români


Ultimul update: Joi 14 Noiembrie 2019 19:55
Data publicarii: Joi 14 Noiembrie 2019 18:35
Categorie: Stiri actuale

Fermierii români care au mizat pe legume de toamnă târzie se așteaptă la încasări mai mari decât în vară. Temperaturile ridicate au ajutat recolta, iar cererea este mare, pentru că de vineri începe postul Crăciunului.

Agricultorii spun că vor avea salată verde și spanac și după sărbători, când oamenii vor căuta din nou verdețurile.

Salată cât vezi cu ochii, roşii de revistă şi ardei dolofani, chiar dacă mai sunt două săptămâni până în luna decembrie. Toate sunt pregătite să umple pieţele din comună Matca, judeţul Galaţi.

Fermierii îi mulţumesc vremii neobişnuit de calde, care i-a ajutat să prelungească perioada culesului.

Cătălin Istrate, legumicultor: „Momentan a început să se vândă bine. Deja au mai crescut preţurile. Roşia undeva la 2,80 lei, 3 lei, castravetele 3,5 lei, ardeiul gras 2,50-3 lei."

Vasile Jitca, fermier: „Anul ăsta în mod sigur vom mânca legume româneşti, având în vedere că timpul ne-o favorizat. Se va mânca şi castraveţi şi roşii în postul Crăciunului, în mod sigur."

Şi comuna Topraisar este plină de solarii. Fermierii s-au obişnuit ca în Dobrogea iarna să se instaleze abia în ianuarie şi au plantat soiuri de salată şi de spanac care pot fi recoltate şi în postul Crăciunului.

Mihai Petre pregăteşte lădiţele cu verdeţuri care vor pleca spre pieţele şi hipermarketurile din Dobrogea. E mulţumit de recoltă şi crede că încasările vor fi mai bune decât în vară.

Mihai Petre, agricultor: „Este un preţ satisfăcător, de ce să nu recunoaştem, deoarece culturile de spanac şi de verdeaţă v-am spus, fiind foarte frig, dăunătorii sunt foarte puţini aproape de zero. Datorită cererii mărim suprafeţele.''

Dacă vremea îi va ajuta pe agricultorii din judeţul Constanța, aceştia vor obţine o nouă cultură de salată chiar în luna ianuarie a anului viitor, exact când românii caută din nou verdeţuri după mesele copioase din perioada sărbătorilor de iarnă. Cel mai probabil, o salată verde crescută în serele din Dobrogea va costa în sezonul rece cinci lei.

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului durează 40 de zile şi se încheie pe 25 decembrie.

Recoltele toamnei, prilej de sărbătoare în Capitală. Ce festivaluri s-au organizat
Dovleci de 200 de kg și plăcinte de 25 de metri la un festival de toamnă din Capitală
Conservele pentru toamnă, mai scumpe în acest an. Unde găsesc bucureștenii prețuri mici
FULLSCREEN
Recoltele de toamnă târzie, sursă importantă de profit pentru fermierii români
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO